

Ingrediencie: 25 ks
- 300 g hladkej múky
- 10 g čerstvého droždia
- 1 lyžička cukru
- 1 lyžička soli
- 2 lyžice oleja alebo rovnaké množstvo taveného tuku
- 100 – 110 ml vody
- 1 žĺtok
Príprava:
- Do misky som dala múku, soľ a cukor. Potom pridám olej. Vodu zohrejem, rozmiešam v nej droždie, nalejem do misky. Premiešame vidličkou, potom rukou dobre prehnetieme po dobu cca 5 minút. Ak chcete, môžete pridať vodu, ale iba polievkovú lyžicu.
Prikryjeme a necháme kysnúť do zdvojnásobenia. - Keď vykysne, vymiesim cesto, vytvarujem z neho hrubší valec a nožom nakrájam asi 25 rovnakých plátkov. Nechám 10 minút odležať, potom plátky vyvaľkám na 33 cm dlhé tyčinky, vytvarujem z nich praclíky a dám na plech. Potriem žĺtkom zmiešaným s pár kvapkami mlieka. Môže sa posypať hrubozrnnou soľou, rascou a sezamom.
- Nechám kysnúť 10 minút, potom zapnem rúru na 220 stupňov a praclíky upečiem dozlatista cca. za 15 minút. Ak chcete upiecť úplne chrumkavé praclíky, pečte ich pri nižšej teplote (180-200 stupňov) dlhšie (20-25 minút).
Leave a Reply