Chrumkavučké praclíky, ktorým neodoláte!


Ingrediencie: 25 ks
  • 300 g hladkej múky
  • 10 g čerstvého droždia
  • 1 lyžička cukru
  • 1 lyžička soli
  • 2 lyžice oleja alebo rovnaké množstvo taveného tuku
  • 100 – 110 ml vody
  • 1 žĺtok

Príprava:
  1. Do misky som dala múku, soľ a cukor. Potom pridám olej. Vodu zohrejem, rozmiešam v nej droždie, nalejem do misky. Premiešame vidličkou, potom rukou dobre prehnetieme po dobu cca 5 minút. Ak chcete, môžete pridať vodu, ale iba polievkovú lyžicu.
    Prikryjeme a necháme kysnúť do zdvojnásobenia.
  2. Keď vykysne, vymiesim cesto, vytvarujem z neho hrubší valec a nožom nakrájam asi 25 rovnakých plátkov. Nechám 10 minút odležať, potom plátky vyvaľkám na 33 cm dlhé tyčinky, vytvarujem z nich praclíky a dám na plech. Potriem žĺtkom zmiešaným s pár kvapkami mlieka. Môže sa posypať hrubozrnnou soľou, rascou a sezamom.
  3. Nechám kysnúť 10 minút, potom zapnem rúru na 220 stupňov a praclíky upečiem dozlatista cca. za 15 minút. Ak chcete upiecť úplne chrumkavé praclíky, pečte ich pri nižšej teplote (180-200 stupňov) dlhšie (20-25 minút).
Prajeme dobrú chuť! Ak sa Vám recept páči, nezabudnite ho zdieľať aj so svojimi priateľmi.
Written By
More from redakcia
Tento koláč so slivkami je taký lahodný, že sa od neho len tak neodtrhnete!
Ingrediencie: 600 g sliviek 8 vaječných žĺtkov 110 g polohr. múky 100...
Read More
Leave a comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *