Čo by ste mali jesť na raňajky, aby ste zabránili zvýšeniu hladiny cukru v krvi!

Začínate deň kávou, čajom, džúsom alebo mliekom? Nápoj, ktorý si vyberiete na ranné jedlo, môže ovplyvniť hladinu cukru v krvi počas celého dňa, čo zohráva významnú úlohu pri prevencii a liečbe cukrovky 2. typu.

Podľa novej kanadskej vedeckej štúdie uverejnenej v časopise Journal of Dairy Science je mlieko ideálnou voľbou na raňajky, ak je cieľom čo najlepšie kontrolovať hladinu cukru v krvi.

Ako zistili vedci z Guelphskej univerzity a Torontskej univerzity, pitie mlieka na raňajky vedie k nižšej koncentrácii cukru v krvi po jedle v porovnaní s vodou a konzumácia veľkého množstva bielkovín z mlieka tiež vedie k nižšej hladine cukru v krvi po obede v porovnaní s konzumáciou stredného množstva bielkovín.

Vedci tiež zistili, že konzumácia veľkého množstva bielkovín ráno prispieva k lepšej kontrole chuti do jedla počas obeda.

“Metabolické ochorenia sú celosvetovo na vzostupe, pričom diabetes 2. typu a obezita sú dôvodom na obavy o ľudské zdravie,” uviedli výskumníci.

“Preto je potrebné vyvinúť stravovacie stratégie na zníženie rizika a zvládnutie obezity a cukrovky, aby sa spotrebitelia povzbudili k zlepšeniu svojho zdravia,” dodávajú.

V rámci svojej štúdie vedci skúmali vplyv mlieka v porovnaní s vodou na hladinu cukru v krvi, keď sa konzumuje ráno v kombinácii s obilninami bohatými na sacharidy.

V druhej fáze výskumníci porovnávali účinky na hladinu cukru v krvi v závislosti od množstva srvátkových bielkovín obsiahnutých v rannom jedle.

V štúdii sa uvádza, že mlieko v porovnaní s vodou a vysoký príjem srvátkových bielkovín v porovnaní s miernym príjmom viedli k lepším výsledkom v hladine cukru v krvi a sýtosti počas raňajok a obeda, ako aj v množstve jedla, ktoré účastníci skonzumovali počas obeda.

Ako vysvetľujú vedci, počas procesu štiepenia sérových bielkovín a bielkoviny kazeínu v mlieku sa v tráviacom trakte uvoľňujú hormóny, ktoré spomaľujú trávenie, zabraňujú prudkému zvýšeniu hladiny cukru a zároveň posilňujú pocit sýtosti.

“Štúdia potvrdzuje, že mlieko je nevyhnutnou súčasťou raňajok, pretože spomaľuje trávenie a udržiava stabilnú hladinu cukru. Odborníci na výživu vždy zdôrazňovali význam zdravých raňajok a táto štúdia nabáda spotrebiteľov, aby mlieko zaradili do svojho prvého jedla dňa,” uzatvárajú výskumníci.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*