Čo spôsobuje penu pri varení polievky a kedy je dobré ju vybrať? Šéfkuchári radia…

Každá gazdinka vie, že keď dáte mäso na varnú dosku, do niekoľkých minút sa spení a mnohí ho vyberajú lyžicou. Je dobré vedieť, že penu spôsobujú bielkoviny a minerálne soli uvoľnené z mäsa.

Keď sa mäso vloží do studenej vody, vzniká pena, preto je lepšie vložiť mäso do vriacej vody, aby sa v ňom zachovali živiny a minerálne látky, čím sa zachovajú zdroje živín v polievke.

Šéfkuchári tiež radia, že ak ste mäso vložili do studenej vody na varenie a ono začalo peniť, neodstraňujte penu, pretože obsahuje užitočné bielkoviny a minerály.

Ak vás penenie obťažuje, pridajte do vriacej vody malú hlavičku cibule a pena ustúpi, takže sa s ňou už nemusíte trápiť.

Ak je však pena tmavej farby, je potrebné ju odstrániť, pretože obsahuje krv, ale ak je pena svetlej farby, nie je problém, môže zostať vo vode.

Dôležité je aj solenie. Ak pripravujete kuraciu polievku, soľ pridajte do vriacej vody až po polhodinovom varení mäsa. Ďalším užitočným tipom je variť mäso na miernom ohni, aby sa malo čas pomaly uvariť, pretože bude oveľa chutnejšie.

Keď je polievka hotová, nemusíte ju hneď scediť, ale nechajte ju 20 minút odstáť, aby sa chute lepšie prepojili.

Ak sa Vám tento článok páčil a bol pre Vás užitočný, podeľte sa oň aj so svojimi priateľmi a rodinou.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*