Čo vášmu telu chýba, keď máte rôzne chute? Tu je odpoveď!

Určite sa vám už niekedy stalo, že ste raz dostali chuť na niečo sladké, inokedy na slané, alebo dokonca kyslé jedlo.

Máte chuť na slané?

Príčinou chuti na slané jedlá býva najmä dehydratácia a deficit minerálov.

Štúdie preukázali, že ženy, ktoré mali v jedálnom lístku málo vápnika, pociťovali oveľa väčšiu chuť na slané ako ženy, ktoré mali prísun vápnika dostatočný. Sodík, ktorý soľ obsahuje, dočasne zvyšuje obsah vápnika v krvi. Touto rýchlou dávkou oklame mozog, že problém s nedostatkom vápnika je vyriešený. Nemusí nám však chýbať len vápnik, ale aj draslík alebo železo.

Pokiaľ vás prepadne chuť na slané slané, doprajte si dostatok tekutín, najlepšie vody. Vyhýbajte sa kuchynskej soli a slaným spracovaným potravinám. Nízku hladinu minerálov doplnia najmä sušené ančovičky, potom popcorn, zeler, mrkva, uhorka, a veľa zeleniny.

Tip: Upravte si hladinu draslíka a horčíka v krvi. Brokolica, špenát alebo hrsť nesolených arašidov vám pomôžu. Súčasne znížte prísun soli a nahraďte obyčajnú soľ morskú.

Máte chuť na sladké?

Za chuťou na sladké stojí vo väčšine prípadov najmä psychika, alebo únava. Psychika je závislá od hormónu serotonínu, ktorý je zodpovedný za reguláciu nálady, apetítu, telesnej teploty a spánku.

Konzumácia sladkých jedál dokáže zrazu prudko zdvihnúť hladinu serotonínu, čo je práve dôvod, že po konzumácii sladkých jedál sa cítite tak dobre. Avšak ako prudko sa zdvihne hladina tohto hormónu, tak prudko naopak poklesne, a vy sa cítite horšie a máte opäť chuť na sladké, čím sa dostávate do začarovaného kruhu.

Pojedaním sladkých jedál zvyšujete hladinu krvného cukru. Keď budete namiesto jednoduchých nezdravých cukrov konzumovať zložené cukry – polysacharidy, vaša hladina krvného cukru a zároveň hladina serotonínu sa bude pomaly zvyšovať a pomaly aj klesať, čím ju udržíte na stabilnej úrovni, a tým pádom predídete opätovnej chuti na sladké.

TIP: dodávajte telu dostatočné množstvo zmesných cukrov, ktoré nájdete napr. v ryži, zeleniny, strukovín ALEBO celozrnných obilnín.

Máte chuť na kyslé?

Chuť na kyslé znamená, že vaša pečeň, žlčník a trávenie sú oslabené a potrebujú výživu, najmä v podobe probiotík, aby sa regenerovali. Kyslá chuť vyživuje a zmäkčuje našu pečeň av primeranom množstve očisťuje organizmus, zlepšuje chuť do jedla.

Pečeň potrebuje kvalitnú kyslú chuť, to znamená fermentovanú.

Ľudia, ktorí majú chuť na kyslé jedlá, bežne siahajú práve po liehovom octe. Liehový ocot je alkohol a alkohol zaťažuje pečeň, ktorá tvrdne a môže sa končiť cirhózou. Umelé sladidlá, ktoré sa pridávajú, aby chuť bola sladkokyslá, obyčajný cukor, ktorý sa pridáva napr. do sterilizovanej kapusty, aby bola sladkokyslá, či liehový ocot, ktorý sa pridáva do pokrmov, aby boli kyslé, sú nekvalitné látky, teda pre nás nevhodné .

Tip: Keď budete mať chuť na kyslé, siahnite po acidofilnom mlieku. Kvalitné acidofilné mlieko obsahuje dostatočné množstvo probiotík, baktérií mliečneho kvasenia, ktoré majú nezastupiteľné miesto z hľadiska dobrej funkcie trávenia.

Máte chuť na horké?

Pokiaľ nás prepadne chuť na horké, môže nám telo signalizovať potrebu očistiť sa – detoxikovať. Horká chuť pôsobí priaznivo na trávenie, reguluje činnosť čriev, prečisťuje organizmus a podporuje celkovú látkovú premenu.

Tip: Pokiaľ vás najbližšie prepadne chuť na horké doprajte si grep. Horká látka v grepov naringin, telo prečisťuje a dokonca urýchli spaľovanie tukov a látkovú premenu cukrov.

Written By
Leave a comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *