Čokoládový dezert bez vajec a masla: Toto treba vyskúšať!

Potrebujeme:
  • 125 g hladkej múky
  • 6 lyžíc holandského kakaového prášku
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
  • ½ čajovej lyžičky jedlej sódy
  • 150 g cukru
  • 125 ml mlieka
  • 6 lyžice rafinovaného slnečnicového oleja
  • 65 ml horúcej vody
Na sirup:
  • 185 ml mlieka
  • 2 lyžice cukru
Na krém:
  • 175 ml smotany na šľahanie s obsahom tuku 30 – 35 percent
  • 2 – 4 polievkové lyžice práškového cukru
Na polevu:
  • 295 ml šľahačky
  • 7 polievkových lyžíc nasekanej horkej čokolády
  • Čokoládovú tortu sme pripravovali na plechu s rozmermi 17 x 22 cm a výškou 6 cm. Ak chcete, môžete použiť guľatú tortovú formu s priemerom 20 – 22 cm.

Príprava:
  1. Do hlbokej misy nasypte múku, holandské kakao, prášok do pečiva, jedlú sódu a cukor. Všetky suché prísady riadne premiešajte. Potom pridajte mlieko a šesť lyžíc slnečnicového oleja a znova veľmi dobre premiešajte, aby ste vytvorili hladké riedke cesto. Počas miešania do neho ešte prilejte trochu horúcej vody a miešajte tak, aby sa vám v ceste nenarobili hrudky. Výsledné cesto je hladké, lesklé a trochu tekuté.
  2. Cesto vlejte do pripravenej formy vymastenej olejom a vložte do rúry predhriatej na 175 až 180 stupňov Celzia. Môžete cesto tiež pripraviť v mikrovlnnej rúre. V tom prípade však musíte zvoliť vhodnú nádobu a na maximálny výkon bude jeho príprava trvať 5 – 8 minút v závislosti od konkrétnej rúry.
  3. Či je cesto správne prepečené a hotové poznáte podľa testu so zapichnutou špajľou. Ak špajľu z cesta vytiahnete suchú a bez zvyškov cesta, máte hotovo a môžete tortu vybrať z rúry. Pokiaľ je špajľa mokrá a priľnú na nej kúsky cesta, nechajte ho ešte chvíľu dopiecť.
  4. Po vybratí z rúry nechajte tortu úplne vychladnúť.
  5. Medzitým si pripravte sirup, ktorým napustíte hotovú tortu. V rajnici zahrejte pripravené mlieko a rozpustite v ňom cukor. Vychladnuté upečené cesto prepichajte v pravidelných rozostupoch špajdľou a zalejte ho sladkým mliekom a nechajte vsiaknuť.
  6. Smotanu na šľahanie elektrickým šľahačom vyšľahajte do tuha a v priebehu spracovávania pridajte aj pripravený cukor. Šľahajte dovtedy, kým sa nezačnú v šľahačke tvoriť po vytiahnutí metiel špičky. Ušľahanú šľahačku rozprestrite na povrch koláča a dajte do chladničky vychladiť zhruba na pol hodiny.
  7. Zatiaľ čo chladne v chladničke, pripravte si čokoládovú polevu typu ganache. Smotanu nalejte do panvice a priveďte takmer do varu. Potom odstavte zo sporáka a pridajte nasekanú čokoládu, ktorú nechajte minútu až dve rozpúšťať a premiešajte, kým sa všetky kúsky čokolády nerozpustia a nedostanete hladkú temne hnedú čokoládovú polevu. Tú potom nalejte na vrch koláča a nakláňaním formy rovnomerne rozprestrite po jeho povrchu.
  8. Nakoniec vráťte tortu opäť na hodinu až dve do chladničky stuhnúť a s veľkou radosťou podávajte.
Dobrú chuť.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*