Potrebujeme:
- 5 vajec
- 30 g kakaa
- 25 g oleja
- 200 g cukru
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- 90 g kukuričného škrobu
- 90 g hladkej múky
Na krém:
- 400 ml smotany
- 200 g mascarpone
- 1 čajová lyžička vanilkovej esencie
- 50 g práškového cukru
Na sirup:
- 200 ml mlieka
- 100 g cukru
Na polevu:
- 100 g horkej čokolády
- 100 g mliečnej čokolády
- 30 g masla
- 250 ml smotany
Postup:
- Najprv si pripravte čokoládovú piškótu. V miske vyšľahajte vajcia s cukrom do peny. Trvá to približne 7 – 8 minút. Pridajte 30 g nesladeného kakaového prášku, preosiaty škrob a preosiatu múku. Vypracujte kompaktné cesto a nakoniec doň primiešajte prášok do pečiva a olej.
- Vymastite plech s rozmermi 23 x 30 cm, vyložte ho papierom na pečenie a vylejte naň pripravené cesto. Cesto rovnomerne rozotrite a pečte 20 minút v rúre vyhriatej na 180 °C . Kým sa piškótový koláč pečie, pripravte si mliečny sirup.
- Mlieko nalejte do hrnca, pridajte cukor a priveďte do varu. Potom ho nechajte úplne vychladnúť. Keď je piškótový koláč upečený, vyklopte ho na mriežku, položte papier na pečenie a nechajte ho tiež vychladnúť.
- Mascarpone dajte do misky, vyšľahajte a potom zašľahajte práškový cukor a vanilkovú esenciu.
Nakoniec pridajte šľahačku a vyšľahajte hustý krém. - Teraz okraje piškótového koláča orežte, koláč rozrežte na polovicu a spodnú časť navlhčite mliečnym sirupom. Potom krém rovnomerne navrstvite a rozotrite do hladka. Prikryte druhým plátom, jemne pritlačte, uhlaďte okraje krému a vrchný plát potrite mliečnym sirupom.
- Pripravte polevu. Šľahačku nalejte do hrnca, nechajte stuhnúť a nalejte ju na nalámanú čokoládu. Vyšľahajte metličkou do hladka, pridajte maslo a prelejte celý dezert. Vrch ozdobte, nakrájajte a podávajte.
Leave a Reply