Čučoriedkový koláč, aký piekli naše babičky: Túto dobrotu bude milovať každý!


Prísady na 3 plechy na pečenie
Cesto
  • 750 g polohrubej múky
  • 3 dcl mlieka + podľa potreby trochu viac
  • 3 čajové lyžičky kryštálového cukru
  • 1 vajce
  • 40 g droždia
  • 125 g masla
Posýpka
  • 200 g hrubej múky
  • 80 g kryštálového cukru
  • 100 g zmäknutého masla
Ovocie
  • 7 dcl fľaša konzervovaných čučoriedok
Postup
  1. Pripravte kvások. Do misky rozdrobte droždie, pridajte celú dávku cukru (3 lyžičky) a premiešajte na kašu. Potom prilejte časť vlažného mlieka a nechajte na teplom mieste vykysnúť.
  2. Na valček preosejte múku, urobte do nej jamku a vlejte do nej vykysnutý kvások. Potom vmiešajte vajcia, pridajte štipku soli a rozpustené maslo. Rukami vypracujte hladké cesto a dajte ho na teplé miesto vykysnúť.
  3. Vykysnuté cesto rozdeľte na 3 časti; 1 časť = 1 plech. Jednu časť cesta rozotrite na vymastený plech. Môžete použiť aj valček. Dbajte na to, aby bol celý plech rovnomerne rozložený po celej ploche.
  4. Na cesto navrstvite odkvapkané čučoriedky a nakoniec pridajte posýpku.
  5. Posýpku pripravíme tak, že zmäknuté maslo, hrubú múku a kryštálový cukor zmiešame v prstoch. Jemne ho stláčajte prstami, kým sa vám nevytvorí pekná omrvinka. Posypte ním celý povrch koláča.
  6. Predhrejte rúru na 200 °C, vložte pripravený plech do rúry a pečte približne 15 minút dozlatista, podľa vašich skúseností.
  • Tip: Ak nemáte čučoriedky alebo ich máte málo, pokojne použite čierne ríbezle alebo černice.
DOBRÚ CHUŤ! Ak sa Vám recept páči, zdieľajte ho aj s ostatnými. 🙂

 

Autorka receptu: Hanka Šotková

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*