Vresový med je veľmi vzácny a prináša závratné ceny. Prečo sa teda oplatí siahnuť po tejto drahej pochúťke? Vysvetľujem nižšie.
Vresy začínajú kvitnúť koncom júla a končia v septembri alebo začiatkom októbra, ak bolo leto chladnejšie a daždivé.
Tento druh medu sa získava v tomto období – pretože rastliny kvitnú dosť neskoro, predáva sa ako posledný, čím sa uzatvára rok na včelnici.
Vresový med nebol vždy vyhľadávanou komoditou. Pred 2. svetovou vojnou sa často popisovalo nepriaznivo: vo včelárskych príručkách a brožúrach propagujúcich včelie produkty možno nájsť informáciu, že je „najpodlejší“ a „najhorší“.
Bol klasifikovaný ako med tretej triedy, teda med slabej chuti a nízkej úžitkovosti a bol považovaný len o málo lepší ako medovicový med, ktorý mal v tom čase zlú povesť.
Do druhej triedy patril repkový a pohánkový med a najlepší – a aj dnes veľmi žiadaný – akátový a lipový.
Až postupom času sa tento druh medu začal oceňovať a svoj podiel na tom malo aj Škótsko, Grécko a Portugalsko, ktoré intenzívne propagovali vlastné vresové medy – aj ako zdraviu prospešné produkty.
Čím je vresový med výnimočný?
Vresový med sa vyznačuje tmavou, čajovou alebo jantárovou farbou a špecifickou konzistenciou pripomínajúcou hustý gél, tuhnúci tuk alebo želé, čo je spôsobené vysokým obsahom bielkovín, ktorých je výborným zdrojom.
Čistý a svieži, rýchlo kryštalizuje (v tejto podobe je o niečo ľahší), preto nie je vhodnou voľbou pre ľudí, ktorí hľadajú produkty, ktoré ostanú dlho tekuté a riedke.
Vzhľadom na svoj pôvod a charakter má veľmi výraznú vôňu (vresovo-lesnú) a nie príliš sladkú chuť, po ktorej nasleduje horkastá a korenistá dochuť.
Vresový med obsahuje množstvo ľahko stráviteľných minerálov, vďaka ktorým vyniknú produkty lesného pôvodu. Rumunský výskum publikovaný v roku 2013 dospel k záveru, že táto odroda je veľmi bohatá na draslík, horčík, vápnik, železo a zinok.
Ak sa vresoviská nachádzajú v blízkosti ciest alebo priemyselných podnikov, môžu mať zvýšené koncentrácie mangánu, medi a nežiaducich ťažkých kovov – olova a kadmia, čo je však bežný problém všetkých medov.
- Rozlišujú sa dve aktívne skupiny, ktoré vďaka svojmu jedinečnému zloženiu dodávajú tomuto medu liečivé vlastnosti známe v apiterapii, odvetví prírodnej medicíny, ktorá využíva najmä produkty včelieho pôvodu.
Prvou z nich budú prchavé aromatické látky z kvetov – mnohé z nich sa chemicky zaraďujú medzi terpény (stavebné zložky silíc) a fenoly, ktoré majú často vysoký antimikrobiálny potenciál.
Medzi dôležité vzťahy budú okrem iného patriť: limonén, linalool, guajakol a aníz aldehyd, ktoré často definujú pôsobenie mnohých bylín, vonných esencií a rastlinných liečiv.
Druhou skupinou sú polyfenoly, medzi ktoré patria početné flavonoidy (myricetín, kvercetín, apigenín) a fenolové kyseliny, ako je kyselina rozmarínová a deriváty kyseliny benzoovej, ktoré majú viacsmerný profil priaznivých účinkov na náš organizmus.
Vo vzájomných pomeroch týchto zložiek existujú určité geografické rozdiely, vďaka ktorým je možné rozlíšiť vresový med z Poľska od produktu z Estónska alebo Portugalska.
Takto spoznáte skutočný med. Nenechajte sa oklamať nepoctivými predajcami
Vresový med ako manuka
Vresový med má vysokú antiseptickú aktivitu, preto sa mu často hovorí „antibiotikum“. Poľský výskum preukázal jeho účinnosť proti Staphylococcus aureus, ktorý je často príčinou závažných infekcií vyžadujúcich dlhodobú liečbu.
Rumunské experimenty potvrdili jeho účinnosť proti patogénnym baktériám – vrátane Escherischia coli, Pseudomonas aeruginosa a mikroorganizmov Salmonella a Bacillus.
Plesne (kvasinky a Candida) sú voči účinkom tejto odrody odolnejšie, no pri vyšších koncentráciách je ich rozvoj tiež brzdený.
Porovnávacie analýzy účinnosti vresového medu a známeho manukového medu (druh z Austrálie a Nového Zélandu, získaný z nektáru kríka Leptospermum rigidus) poukazujú na vysokú podobnosť oboch produktov z hľadiska ich inhibičného a deštruktívneho účinku na baktérie a huby.
Propolis z medu na regeneráciu
Antioxidačná aktivita vresového medu si zaslúži veľkú pozornosť a je mimoriadne pôsobivá.
Mnohé štúdie preukázali bezkonkurenčný potenciál tejto odrody – najmä medu z Poľska – ktorý je spôsobený mnohými fenolovými zlúčeninami, ktoré dokážu neutralizovať reaktívne častice schopné poškodiť bunky a náš genetický materiál.
V tomto prípade sa oplatí brať do úvahy farbu medu, pretože tmavšie vresové medy majú zvyčajne silnejší antioxidačný účinok ako tie svetlejšie.
Priamo súvisí s protizápalovým účinkom, najmä s oslabením účinku zápalových mediátorov, čím sa znižuje viditeľnosť a veľkosť začervenania a opuchu, zmierňuje sa svrbenie a podporuje sa hojenie rán.
Spomedzi mnohých druhov medu môže byť odroda vresu jedným z najúčinnejších pri liečbe dermatologických ochorení, najmä atopickej dermatitídy.
Prípravky na báze vresového medu – s dostatočne vysokou čistotou a sterilitou – možno uvažovať aj pri ťažkých popáleninách a iných ranách.
Zároveň, čo stojí za zmienku, prítomnosť prírodného propolisu zvyšuje liečivý a regeneračný potenciál.
Vresový med – prirodzený spojenec
V apiterapii je vresový med vnímaný ako účinný pri zápaloch a infekciách dýchacieho ústrojenstva spôsobených najmä baktériami a pri mnohých ochoreniach ústnej dutiny a hrdla – v druhom prípade ako výplachy vodou, tak aj pri priamej aplikácii.
Pre svoj protizápalový účinok sa odporúča pri ochoreniach žalúdka. Niekedy sa podáva deťom a seniorom pri problémoch s metabolizmom (a správnym odstraňovaním nepotrebných zložiek) a správnou reguláciou činnosti čriev.
Niekedy sa používa pri ochoreniach obličiek a močových ciest, čo je spôsobené prítomnosťou zdraviu prospešných flavonoidov a úlohou vresových kvetov a bylín v modernej bylinnej medicíne.
Je ťažké mať v špajzi každý druh medu – je ich tak veľa. Vresový med by však mal ísť rovno do našej domácej lekárničky!
Leave a Reply