- Vynikajúci recept na roládu. Je ešte jednoduchšia ako príprava torty a priznáme sa, že nám chutila ešte viac!
Potrebujeme:
- 8 bielkov (320 g bielkov)
- 250 g cukru krupica
- 2 lyžice citrónovej šťavy alebo octu
- 35 g škrobu
- mandľové lupienky
Na plnenie:
- 200 ml sladkej smotany na šľahanie alebo môžete použiť aj kyslú smotanu
- 100 g smotanového syra alebo mascarpone
- 2 lyžice vanilkového cukru
- jahody, maliny alebo čučoriedky
Postup:
- Bielky vyšľaháme sa štipku soli. Keď je hmota tvrdá a drží sa na lopatkách mixéra, začneme po lyžiciach pridávať cukor, ktorý po každej dávke dobre premiešame.
- Na konci dostaneme tuhú a lesklú penu, ktorá po vybratí metiel z mixéra tvoria vrcholy. Pridajte citrónovú šťavu a škrob a miešajte opatrne za stáleho miešania špachtľou pohybmi zdola nahor.
- Citrónovú šťavu je možné nahradiť octom.
- Zmes natrieme v rovnomernej vrstve do veľkého plechu na pečenie (40/28 cm) vyloženého papierom na pečenie. Posypeme mandľovými lupienkami.
- Ak žiadny mandľové lupienky nemáte, vynechajte ich alebo môžete použiť kokosovú múčku.
- Plech vložte do rúry na strednú až nízku teplotu (alebo na 150 stupňov elektrickej rúry s ventiláciou) na asi 30 minút, kým nebude vrch navrchu hnedastý.
- Odstavíme na mriežku a necháme vychladnúť spolu s papierom na pečenie. Na stôl dáme ďalší plát papiera na pečenie a vrch otočíme hore dnom a opatrne odstránime papier na pečenie.
- Na krém vyšľaháme šľahačku, kým nezačne získavať pevnú konzistenciu. Pridajte cukor a smotanový syr a miešame, kým krém nebude tuhý a nadýchaný (smotanový syr je možné nahradiť mascarpone).
- Získaný krém sa rovnomerne rozotrie po bielkovom ceste. Pridajte ovocie podľa chuti. Použila som čerstvé jahody, maliny a mrazené čučoriedky.
- Zaviňte čo najtesnejšie. Dobre zabalíme do papiera na pečenie (alebo potravinovej fólie) a dáme do chladničky na minimálne 1 hodinu.
Prajeme vám dobrú chuť! 🙂
Leave a Reply