Doktor Dejan Čubrilo tvrdí: „Ak to neurobíte, zhrdzavie vám celé telo a jednu vec musíte po 50-ke konzumovať“

Oxidačný stres vzniká vtedy, keď existuje nerovnováha medzi produkciou voľných radikálov a schopnosťou tela ich neutralizovať antioxidantmi.

Tejto problematike sa podrobne venoval prof. Dr. Dejan Čubrilo, odborník na fyziológiu z Lekárskej fakulty v Kragujevaci a špecialista na športové lekárstvo. Vysvetľuje dôležitosť pochopenia oxidačného stresu a jeho vplyvu na organizmus.

Je to niečo, čo leží pod všetkými chorobami, príčinou všetkých chorôb. Oxidácia je hrdza a tá zvýrazňuje zápal, zápal v orgánoch nevidno, sú vo vnútri.

Ale oxidačný stres zvyšuje starnutie pokožky, spôsobuje hnedé fľaky na rukách…to sú znaky toho, že telo je pod vplyvom voľných radikálov, ktoré zaťažujú bunky, kolagén, chrupavky, pokožku, vysvetlil pre RTS doktor Čubrilo.ia

Poukázal aj na to, ako priveľa cukru a tuku ovplyvňuje naše telo.

Sú to produkty nášho metabolizmu. Ak je v našom tele priveľa cukru, tuku, bielkovín, naša „továreň“ funguje a výfukom odstraňuje prebytok, ktorý sa jednoducho nedá premeniť na energiu.

Keď k tomu pridáte vzduch, vodu, žiarenie, telekomunikácie, to všetko sú hnacie sily, ktoré podporujú rozvoj voľných radikálov, ktoré spôsobujú srdcové choroby, ochorenia kĺbov a autoimunitné ochorenia.

Za nimi sa skrýva oxidačný stres alebo “hrdzavenie” nášho tela, upozornil známy odborník.

Lekárk radí, aby ste každé ráno začali hodinou vlažnej, takmer teplej vody s lyžičkou mletej kurkumy, v ktorej je rozpustená lyžička medu, ak sa chcete zbaviť oxidačného stresu.

Odporúča aj riedený jablčný ocot, ale len jeden druh.

Vyčlenil päť najdôležitejších antioxidantov, ktorými sú: kyselina alfa lipoová, vitamín C, glutatión, vitamín E a koenzým Q10. Preto odporúča užiť ku každému jedlu polovicu 500 mg tablety vitamínu C, čo je počas dňa 750 mg.

Kyselina alfa-lipoová sa nachádza v špenáte, špargli, zemiakoch, brokolici, varených domácich paradajkách… Tieto živiny je možné z týchto potravín prijať do tela v dostatočnom množstve.

Do 25. roku života naše telo produkuje dostatok koenzýmu Q10. Keď máme nad 50, 55, táto živina v bunkách neexistuje.

V tom čase by sa už malo brať dva až trikrát do roka. Každý, kto užíva statíny, by mal užívať koenzým Q10. Ovplyvňujú zníženie množstva tohto koenzýmu, hovorí lekár.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*