Jedná sa o jedno z najobľúbenejších a najviac využívaných korenín v kulinárstve po celom svete. Dnes sa začína ukazovať, že okrem výbornej chuti má aj silné medicínske využitie, pretože pomáha pri rôznych zdravotných problémoch.
No a posledné výskumy navyše potvrdzujú, že účinkuje do veľkej miery aj ako náhrada inzulínu pri cukrovke, a to najmä vtedy, ak sa konzumuje pravidelne na dennej báze.
Účinky škorice na cukrovku
Pri pravidelnej konzumácii má škorica na telo anti-diabetický efekt, kedy dochádza k prirodzenej úprave hladiny glukózy v krvi.
Vedci sa domnievajú, že látky obsiahnuté v škoricu napodobňujú funkciu inzulínu, ktorý sa u zdravých ľudí v tele tvorí prirodzene.
Tieto zistenia pochádzajú od výskumníkov z Kalifornskej univerzity, ktorí poukazujú na substanciu obsiahnutú v škorici, známu pod názvom metylhydroxychalcon, ktorá má silné antidiabetické účinky a znižuje hladinu cukru v krvi.
Vysoká hladina krvného cukru je navyše aj hlavnou príčinou obezity a priberania. Ak chcete schudnúť a zvýšiť citlivosť tela na inzulín, mali by ste sa snažiť aj schudnúť.
Okrem toho je škorica tiež silne protimykotická, čiže potláča tvorbu húb a kvasiniek v tele.
Ako konzumovať škoricu
Odporúčaná denná dávka škorice pri cukrovke sú 2 čajové lyžičky denne, ktoré je vhodné si rozdeliť aspoň do 2 dávok v priebehu dňa.
Musí však ísť o cejlónsku škoricu, nie čínsku, pretože tá neobsahuje kumarín (potenciálne škodlivá zlúčenina pre pečeň a obličky pri jej zvýšenej konzumácii).
Tu je príklad jedného z možných receptov. Potrebovať naň budete:
- 1 čajovú lyžičku škorice
- 1 polievkovú lyžicu ovsených vločiek
- 1 pohár vody
Príprava a používanie
V mixéri rozmixujte všetky suroviny a túto zmes potom skonzumujte. Robte si ju 2 krát denne, napríklad na desiatu.
Konzumujte ju po dobu 15 dní. Potom si dajte týždeň pauzu, pretože to môže ovplyvniť vašu črevnú mikroflóru a následne prejdite na konzumáciu jedenkrát denne.
Tento článok samozrejme neznamená, že môžete hneď vysadiť inzulín. Počas užívania škorice sa musíte sledovať, merať si pravidelne hladinu krvného cukru, a až keď budú výsledky pozitívne, potom sa môžete pod dohľadom lekára pokúsiť dávkovanie inzulínu postupne znižovať.
Ak vás článok zaujal, zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi.
Leave a Reply