Domáci elixír so zázvorom a kurkumou na bolesti kĺbov, ktorý zaručene pomáha!

 

Ingrediencie pre zázvorovo-kurkumový sirup
  • 2 šálky koreňa zázvoru (nie prášku!)
  • 2 šálky koreňa kurkumy (nie prášku; uprednostňujem oranžovo/žltý druh)
  • 1 polievková lyžica celého čierneho korenia (celé )
  • (voliteľné) med, podľa vášho vkusu
  • 14 šálok vody, (vriaca)

Poznámka: Toto množstvo mi vydrží takmer dva týždne. Ak si nie ste istí, či máte radi kurkumu, alebo ju nemáte možnosť hneď vypiť, navrhujem znížiť všetky tieto ingrediencie na polovicu.

Nástroje, ktoré budete potrebovať
  • Pomôcka na strúhanie koreňov (napríklad kuchynský robot alebo ručné strúhadlo).
  • Nástroj na mixovanie zmesi (mixér alebo ponorná tyč).
  • Prostriedok na scedenie (sitko, sitko alebo plátno).
  • Miska, do ktorej sa zmestí asi galón tekutiny, ak je to možné, s namontovaným vekom (alebo ako pokrievku použite len tanier).

Ako pripraviť zázvorovo-kurkumový sirup
  1. Priveďte 14 šálok vody do varu.
  2. Dôkladne umyte zázvor a kurkumu. Hovorí sa, že korene sú náchylnejšie na chemikálie a pesticídy v pôde, takže ich dôkladne opláchnite.
  3. Korene nastrúhame na jemné kúsky. Strúhací nástavec používam na kuchynskom robote, ale môžete strúhať aj ručne. Celkovo by ste mali dostať asi 2 šálky nastrúhaných koreňov.
  4. Všetky nastrúhané kúsky zoškrabte do misky, potom pridajte lyžicu celého čierneho korenia, (asi 7 šálok) vriacej vody a prikryte.
  5. Potom pridajte ďalších 7 šálok vriacej vody a zakryte. To dáva konečný pomer 14 šálok vody k dvom šálkam nastrúhaných koreňov.
  6. Ak chcete nápoj osladiť medom, odporúčam ho pridať hneď, pretože sa v horúcej tekutine pekne rozpustí. Ak ho ale neplánujete vypiť čo najskôr, odporúčam sladké pridať neskôr, podľa potreby, aby ste sa vyhli kvaseniu.
  7. Nechajte túto zmes lúhovať 8-12 hodín. Robím ho v noci a nechám odležať na stole nevychladený do rána.

8. Ráno použijem ponorný mixér na opätovné macerovanie. Myslím, že by ste mohli použiť aj bežný mixér.

9. Tekutinu prelejte cez sitko, aby ste odstránili všetku tuhú hmotu, potom prikryte a uložte do chladničky. Sirup použite podľa potreby.

Pokyny na miešanie nápoja
  1. Vytlačte si citrón do pohára.
  2. Naplňte asi 1/3 pohára sirupom.
  3. Ak máte chuť na sladké ako ja, pridajte niečo sladké (ak ste už sirup nesladili). Používam šesť kvapiek tekutej stévie.
  4. Doplňte pohár trochou bublinkovej vody (podľa chuti) a pite na zdravie!
Zdieľajte tento užitočný článok aj s vašimi priateľmi na Facebooku. Ďakujeme❤

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*