Úžasný nadýchaný krémový dezert podľa legendárneho receptu mojej babičky. Výnimočne jemný dezert, ktorý sa vám rozplynie v ústach, jeden kúsok sa vám rozhodne bude stačiť.
Potrebujeme:
- 2 vajcia
- 100 g cukru
- 50 ml rastlinného oleja
- 50 ml mlieka
- 150 g múky
- 8 g prášku do pečiva
- nastrúhaná citrónová kôra
Na krém:
- 400 ml mlieka
- 1 žĺtok
- 70 g cukru
- 2 PL kukuričného škrobu
- 1 PL múky
- citrónovú kôru
- 20 g masla
Na ozdobenie:
- sušené mandle
- práškový cukor
Postup:
- Do väčšej misy pridáme vajcia, cukor. Spolu mixérom šľaháme 3-4 minúty. Ďalej pridávame olej a mlieko. Do misky preosejeme múku s práškom do pečiva, nastrúhame citrónovú kôru. Všetko spolu šľaháme, kým nevznikne riedke cesto.
- Tortovú formu dôkladne potrieme olejom, nanesieme trochu múky a nalejeme cesto. Formu s cestom vložíme do predhriatej rúry na 30 minút pri teplote 180 °C.
- Do hrnca pridáme mlieko, žĺtok, cukor, nastrúhanú citrónovú kôru, múku. Všetko spolu rozšľaháme metlou. Zmes dáme variť a miešame, kým nezhustne na krém, potom pridáme maslo a zmiešame, kým neroztopí.
- Upečené cesto vyberieme z formy, nanesieme naň krém pomocou cukrárskeho vrecka (prípadne mikroténového vrecka). Rozotrieme po celej ploche.
- Na vrch krému nasypeme nasekané mandle, práškový cukor a môžeme servírovať.
Leave a Reply