Francúzska cibuľová polievka, ktorá vás “rozplače”. Je ťažké nájsť lepší recept!

Toto je klasika francúzskej kuchyne, ktorú musíte vyskúšať po prechádzke ulicami Paríža. Nemusíte však zháňať lety a baliť kufor, pretože jeho chuť si môžete nanovo vytvoriť doma. Toto je jedna z najlepších polievok na jeseň.

Kombináciu sladkej cibuľky so suchým vývarom, bielym vínom a taveným syrom si ju zamilovali milióny ľudí. Často sa podáva v malých hrncoch a zapekaný so syrovým toastom. Toto je lacné a skutočne efektívne jedlo.

Ikonické jedlo francúzskej kuchyne

Francúzska cibuľová polievka má korene dlhé storočia. Spočiatku to bolo jednoduché vidiecke jedlo, ktorého mimoriadna chuť bola ocenená až po čase.

Napriek svojej skromnosti sa stalo symbolom francúzskej kuchyne a dodnes sa podáva počas slávnostných podujatí vo Francúzsku.

Francúzska cibuľová polievka s krutónmi

Hlavnou postavou polievky je samozrejme cibuľa. Za svoju charakteristickú chuť vďačí dlhej karamelizácii, ktorá dodáva polievke sladké a jemne sladké tóny.

Celé je to umocnené suchými tónmi bieleho vína. O percentá sa báť nemusíte, pretože väčšina sa pri varení odparí a zostane len chuť pridaného alkoholu.

Ingrediencie:

  • 80 g masla
  • 1,2 kg cibule
  • 3-4 vetvičky čerstvého tymiánu
  • 1 lyžica cukru
  • 2 bobkové listy
  • 3-4 nové korenie
  • 200 ml suchého bieleho vína
  • 3 polievkové lyžice pšeničnej hl.múky
  • 2 litre hovädzieho vývaru

Ostatné ingrediencie:

  • pol bagety
  • 30 g rozpusteného masla
  • 160 g syra Gruyere

Spôsob prípravy:

  1. V hrnci rozpustite maslo a pridajte nakrájanú cibuľu. Smažte na miernom ohni, občas premiešajte. Cibuľa by sa mala pomaly dusiť a neprihorieť.
  2. Bagetu nakrájajte na plátky a uložte na plech s papierom na pečenie. Potrieme rozpusteným maslom a vložíme do rúry vyhriatej na 170 stupňov Celzia asi na 15 minút.
  3. K cibuli pridajte cukor, nové korenie, bobkový list a vetvičky tymiánu previazané niťou. Keď skaramelizuje, postupne prilievame biele víno. Odstráňte tymian, dochuťte soľou, korením a pridajte lyžicu múky. Premiešame a zalejeme vývarom. Varte.
  4. Nalejte časť polievky do malej ramekinovej alebo tepelne odolnej misky. Navrch položte toast a bohato posypte syrom Gruyere. Vložte do rúry predhriatej na 200 stupňov Celzia asi na 10 minút.
  5. Hotovú polievku podávajte teplú, priamo z rúry.

Dobrú chuť! Podeľte sa o tento krásny recept aj so svojimi priateľmi. 🙂

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*