Gastroenterológ radí najlepší chlieb pre zdravie čriev.

Potraviny, ktoré jeme, vrátane chleba, pozitívne alebo negatívne ovplyvňujú zdravie čriev. Okrem antibiotík, stresu a mnohých ďalších faktorov môžu zdravie čriev ovplyvniť aj potraviny, ktoré jeme.

Takže s týmto vedomím nám Charleston, gastroenterológ Will Bulsiewicz, M.D. z Južnej Karolíny a autor bestselleru New York Times „The Fiber Fueled Cookbook“, radí ten najlepší chlieb pre zdravie čriev.

„Poďme sa rozprávať o mojom obľúbenom chlebe na trávenie a zdravie čriev: Kváskový chlieb. Kysnuté cesto je neuveriteľné, pretože tieto mikróby premieňajú múku,“ vysvetľuje Dr. Bulsiewicz, odvolávajúc sa na spôsob, akým droždie reaguje s múkou a vodou pri kysnutí.

“Kvasenie prebieha pomaly, uvoľňujú vitamíny, ďalšie živiny, nové formy vlákniny, verte tomu alebo nie,” dodal.

Kvasnice sa dajú pri varení využiť mnohými spôsobmi

Kúzlo kysnutého cesta spočíva v tom, že môžete využiť silu prirodzene sa vyskytujúcich natívnych kvasiniek a pripraviť produkt super šetrný k črevám, ktorý potom možno použiť na mnoho spôsobov, od chleba po kôrku na pizzu alebo dokonca palacinky.

Okrem všetkých spomínaných výhod týchto mikróbov tiež „znižujú niektoré veci, ktoré môžu ľuďom s tráviacimi problémami spôsobovať problémy. V kysnutom cesta je menej lepku a menej fruktánov,“ vysvetľuje Dr. Bulsiewicz.

„To znamená, že ak máte neznášanlivosť na lepok a je pre vás ťažké jesť obyčajný chlieb, mali by ste vyskúšať kysnuté cesto. Nie je náhoda, že sa dostal na zoznam najzdravších druhov chleba a top sacharidov na jedenie.

!Ak však máte celiakiu alebo neznášanlivosť lepku, poraďte sa najskôr so svojím lekárom, pretože pečivo na báze pšenice, vrátane kvásku, stále obsahuje lepok!

Tým výhody kváskového chleba nekončia. Vďaka jedinečnému prirodzenému procesu fermentácie sú potraviny na báze kvasníc nabité aj prebiotikami, probiotikami a klesajú dosť nízko na glykemickej stupnici (miera toho, do akej miery potravina zvyšuje hladinu cukru v krvi).

Samozrejme, všetko treba jesť s mierou.

Zdieľajte tento príspevok aj so svojimi priateľmi ak vás zaujal.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*