Jarná detoxikácia pomocou čiernej reďkovky! Očistná kúra, na ktorú nedám dopustiť!

Obyčajné malé červené reďkovky sú u nás veľmi obľúbené, najčastejšie ich jeme len tak alebo pridávame do rôznych šalátov. Ich príbuzní, reďkev čierna a biela, si ešte len väčšie množstvo fanúšikov hľadajú. Zvlášť tej prvej by si mali všimnúť všetci, ktorí raz za čas doprajú svojmu organizmu poriadnu očistnú kúru (aj keď nielen tí, k jedlu sú obe aj výborné).

Detoxikácia pomocou čiernej reďkovky je veľmi obľúbená v západných krajinách – mnoho ľudí na ňu nedá dopustiť a dopraje si ju spolu s blížiacou sa jarou.

  1. Budeme potrebovať približne desať kilogramov (nemusíme vážiť úplne presne, kilo sem alebo tam veľký rozdiel v účinnosti detoxikácie neurobí) čerstvej čiernej reďkovky a asi pol kilogramu dobrého medu – pri jeho nákupe sa radšej vyhýbame veľkým reťazcom a hľadáme skôr nejakého menšieho a pokiaľ možno overeného včelára , ktorý svoje výrobky neklame cukrom, nemieša s nekvalitnou mimoeurópskou produkciou a nezbavuje väčšiny účinných látok.
  2. Reďkev veľmi starostlivo umyjeme pod tečúcou vodou, ale nelúpeme. Ak máme odšťavovač, tak ju odšťavíme, pokiaľ nie, tak všetko nastrúhame a čo najstarostlivejšie vytlačíme všetku šťavu (v takom prípade radšej namiesto desiatich kilogramov použijeme približne trinásť).
  3. Zvyšnú drvinu premiešame s medom, dáme do vyvarenej nádoby a necháme v teple prikryté kvasiť. Pravidelne premiešavame čistou drevenou vareškou.
  4. Šťavu uskladníme v chladničke.

A ako detoxikácia prebieha?

Podávame jednu lyžicu šťavy hodinu po každom jedle. Pokiaľ všetko prebieha v poriadku a necítime nejaké negatívne účinky, po piatich dňoch množstvo môžeme zvýšiť na dve až tri polievkové lyžice.

Po dvoch týždňoch alebo keď dopijeme celú šťavu reďkovky, prichádza čas na premiešanú kvasenú drvinu s medom. Tej si dávame dve lyžice počas každého jedla, aj po dobu maximálne dvoch týždňov. Aby detoxikácia organizmu reďkovkou mala naozaj dobré účinky, je užitočné si tiež trochu upraviť jedálniček a pokiaľ možno sa počas domácej liečby vyhýbať pikantnému a veľmi kyslému jedlu.

Tiež je rozumné obmedziť tuky, mlieko i mliečne výrobky, biele pečivo, vajcia a tučnejšie mäsa. Naopak, v našej strave by sa malo objaviť trochu viac ovocia a zeleniny, než sme zvyknutí jesť normálne.

Pokiaľ Vás tento detoxikačný recept zaujal, zdieľajte ho aj s ostatnými. Ďakujeme :).

Written By
More from redakcia
Leukémia: Jednoduché modriny a “zákerné” stopy na koži…
Leukémia je typ rakoviny, ktorá postihuje biele krvinky. Príznaky zahŕňajú nevoľnosť, horúčku...
Read More
Leave a comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *