Jedávate syr každý deň? Pozrite sa, čo sa stane s vaším srdcom!

Vedci tvrdia, že na zníženie rizika srdcových ochorení a mŕtvice stačí zjesť 40 gramov syra denne. Tieto nové poznatky o srdci pochádzajú z metaanalýzy 15 pozorovacích štúdií, ktoré analyzovali vplyv konzumácie syra na riziko kardiovaskulárnych ochorení.

Spoluautorka štúdie Li-Qiang Qin pracuje na Katedre výživy a hygieny potravín na Fakulte verejného zdravia Univerzity Soochow v Číne. Výsledky svojho výskumu publikoval spolu s kolegami v časopise European Journal of Nutrition.

Syr je nepochybne jednou z našich najobľúbenejších potravín. Obsahuje zdraviu prospešné živiny. Napríklad vápnik, zinok a vitamíny A a B-12. Obsahuje však aj veľa nasýtených tukov, ktoré môžu zvyšovať hladinu cholesterolu.

To následne zvyšuje riziko srdcových ochorení a mŕtvice. Nová štúdia však naznačuje, že syr by mohol mať opačný účinok na kardiovaskulárne zdravie.

Zníženie rizika srdcovej choroby až o 18 %

Celkovo sa na 15 jednotlivých štúdiách zúčastnilo viac ako 200 000 účastníkov. Vplyv konzumácie syra sa analyzoval počas desiatich rokov. Väčšina štúdií zahŕňala osoby, ktoré počas štúdie nemali kardiovaskulárne ochorenie.

Metaanalýza ukázala, že v porovnaní s tými, ktorí jedli syr veľmi málo, mali tí, ktorí ho konzumovali pravidelne,:

  • až o 18 % nižšia pravdepodobnosť vzniku kardiovaskulárnych ochorení
  • až o 14 % nižšia pravdepodobnosť vzniku ischemickej choroby srdca
  • až o 10 % nižšia pravdepodobnosť mozgovej príhody

Vedci uvádzajú, že tieto účinky boli najsilnejšie u tých účastníkov, ktorí denne skonzumovali približne 40 gramov syra. Na záver píšu:

“Táto metaanalýza pozorovacích štúdií naznačuje nelineárny inverzný vzťah medzi konzumáciou syra a rizikom kardiovaskulárnych ochorení.”

Dávajte si pozor, koľko syra denne zjete

Tieto zistenia vychádzajú z výsledkov široko publikovanej observačnej štúdie uverejnenej začiatkom tohto roka. Táto štúdia spája syr a iné mliečne výrobky so zníženým rizikom úmrtia na srdcové problémy alebo z akejkoľvek príčiny.

To však neznamená, že môžete každý deň zjesť toľko syra, koľko chcete! Obe štúdie majú svoje vlastné obmedzenia. Sú to štúdie, ktoré sa pri vyvodzovaní záverov opierajú o pozorovanie.

Preto nedokazujú príčinnú súvislosť medzi konzumáciou syra a lepším kardiovaskulárnym zdravím. Okrem toho obe štúdie čiastočne financoval mliekarenský priemysel.

Prvú štúdiu financovali Global Dairy Platform, Dairy Research Institute a Dairy Australia. Tá sa uskutočnila s pomocou výskumníkov z mliekarenskej spoločnosti Yili Group so sídlom v Číne.

Je však ťažké vyvodiť záver, či táto súvislosť financovania mala nejaký vplyv na výsledky štúdií. Kým to nepotvrdia ďalšie štúdie, je dôležité mať na pamäti, že syr obsahuje veľa nasýtených tukov. Tie môžu byť pri konzumácii veľkého množstva škodlivé pre srdce.

Americká asociácia srdca (AHA) odporúča, aby približne 5-6 % denných kalórií pochádzalo z nasýtených tukov. Odporúča tiež vyberať si nízkotučné mliečne výrobky, aby sa tento limit dodržal.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*