Jedenie 3 pásikov čokolády mesačne znižuje riziko srdcového zlyhania o 13 %!

Je to jedna z najvinnejších radostí života. Ale dopriať si tu a tam tabuľku čokolády môže byť dobré pre vaše zdravie, tvrdí nový výskum. Vedci zistili, že mierna konzumácia mesačne – môže znížiť riziko srdcového zlyhania o 13 %.

Vedci sa domnievajú, že flavonoidy v čokoláde posilňujú zdravie krvných ciev a pomáhajú bojovať proti zápalom. Ale jesť čokoládu je zdravé iba vtedy, ak sa robí príležitostne, pretože kvôli cukru a tuku, ktorý obsahuje, narobí pri častej konzumácii viac škody ako úžitku.

U tých, ktorí denne konzumujú čokoládu, sa podľa výskumu zvyšuje riziko srdcového zlyhania o 17 %. Vedúci výskumník Dr. Chayakrit Krittanawong z Icahn School of Medicine v New Yorku povedal:

“Verím, že čokoláda je dôležitým zdrojom flavonoidov, ktoré zabraňujú tvorbe krvných zrazenín a pomáhajú zvyšovať dobrý cholesterol.” „Avšak čokoláda môže mať vysoký obsah nasýtených tukov. Preto sa v tomto čase odporúča mierna konzumácia.“

Výskum prezentovaný na konferencii European Society of Cardiology v Mníchove sa zaoberal piatimi štúdiami zahŕňajúcimi viac ako 575 000 ľudí. DR. Krittanawong verí, že horká čokoláda je najzdravšia, pretože obsahuje najviac flavonoidov a menej cukru.

Dodal však: “Na vytvorenie konkrétnych odporúčaní budeme potrebovať klinické skúšky na porovnanie medzi skupinou, ktorá konzumovala tmavú čokoládu a skupinou, ktorá konzumovala iný druh čokolády.”

Victoria Taylor, klinická dietológka z British Heart Foundation, uviedla, že kakao je spojené s rôznymi zdravotnými výhodami. Povedala:

“Táto analýza naznačuje, že konzumácia mierneho množstva čokolády vás môže ochrániť pred srdcovým zlyhaním, ale ak jej je  príliš veľa, môže byť škodlivé.”

Predchádzajúca štúdia z univerzít v Aberdeene, Manchestri, Cambridge a East Anglia ukázala, že ľudia, ktorí pravidelne konzumujú čokoládu, majú o 11 % menšiu pravdepodobnosť, že utrpia srdcový infarkt, mŕtvicu alebo iné kardiovaskulárne problémy.

Iní výskumníci poukázali na to, že tieto štúdie je potrebné prehodnotiť, pretože ľudia s vysokým rizikom srdcových chorôb sa častejšie vyhýbajú čokoláde, vďaka čomu sú tí, ktorí ju pravidelne konzumujú, najzdravší.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*