Obe sú skvelými prostriedkami na zvýšenie objemu, ale nie je to len o tom, kedy a v čom ich zmiešate. Stalo sa vám niekedy, že v recepte bol prášok do pečiva, ale vy ste mali doma len sódu bikarbónu? Povieme vám kedy, ktoré z nich použiť a ako ich použiť!
Pravdepodobne ste si položili otázku či sú tieto dve zložky zameniteľné, keďže obe majú koláčom dodať ľahkú a vzdušnú štruktúru. Kľúč je v chémii.
Sóda bikarbóna je zásaditá látka, ktorá reaguje s akoukoľvek kyslou látkou, ako je ocot, citrónová šťava, cmar alebo jogurt, za vzniku bubliniek oxidu uhličitého. Spomeňte si na pokusy z detstva, keď sme robili sopky z octu a jedlej sódy. Vďaka tejto reakcii má naše cesto správnu konzistenciu a štruktúru.
Sóda bikarbóna však môže mať tento kvasný účinok aj jednoduchým pôsobením tepla, napríklad keď ju vylejete do kuchynského odtoku a potom ju zalejete horúcou vodou, aby ste zabránili upchatiu. Sóda bikarbóna spôsobuje, že koláč rastie, je to alkalická zlúčenina a teplo vytvára oxid uhličitý (vzduchové bubliny), aby koláč vykysol.
Do čoho ju pridáme?
Používame ju v receptoch, v ktorých sa vyskytuje “kyslá chémia”, t. j. v cestíčku je ešte citrón, kyslá smotana, ocot, med alebo iné kyslé látky.
Sušienky vyrobené so sódou bikarbónou by sa však nikdy nemali skladovať voľne v chladničke, pretože absorbujú nepríjemné pachy.
Na druhej strane prášok do pečiva je zmesou sódy bikarbóny a nejakého kyslého prášku, a preto môže mať kvasný účinok dvoma spôsobmi: buď keď sa navlhčí a kyslé alebo zásadité zložky reagujú, alebo jednoducho teplom.
Prášok do pečiva má preto dvojitý účinok, a preto je účinnejší, keď jedlo neobsahuje dostatok kyslých zložiek.Najdôležitejšie je vždy pripraviť cesto na koláč s práškom do pečiva tesne pred vložením do rúry. Ak to neurobíte, koláčiky rýchlo spľasnú…
Nepridávajte viac, ako je uvedené v recepte, pretože by sa koláč príliš nafúkol (a potom by sa rozpadol).
Ako dlho možno tieto dve zložky skladovať?
Jedlá sóda vydrží dlho v chladných a suchých podmienkach, ale s práškom do pečiva sú väčšie problémy. Keďže obsahuje kyslé aj zásadité zložky, po otvorení môže ľahko získať vlhkosť a stratiť svoje kvasné vlastnosti. Neskladujte ho preto dlhšie ako mesiac alebo dva!
Ako môžeme skontrolovať či sú stále v poriadku?
Urobte jednoduchý pokus: zmiešajte štipku sódy bikarbóny a kvapku octu – ak to bude bublať, môžete s tým piecť. Na prášok do pečiva stačí obyčajná voda. Ak pení, je stále v poriadku. Inak pôjde do koša!
Podeľte sa o tento užitočný článok aj s ostatnými. 🙂
Leave a Reply