Jedna lyžica tahini s medom denne a máte neuveriteľný štít proti týmto chorobám…

Hoci je to potravina s veľkou výživovou hodnotou, málokto pozná jej skutočné výhody a väčšina ľudí si na ňu spomenie zvyčajne v období pôstu. Skúste túto zmes zaradiť do svojho jedálnička a budete len víťazom, pokiaľ ju budete konzumovať s mierou.

Ako nám tahini prospieva:

1.Sezamové semená majú mnoho výživových vlastností a bielkovín s vysokou biologickou hodnotou. Je veľmi dobrým zdrojom vitamínov B1, B2 a E. Je tiež bohatá na vápnik, horčík, zinok, fosfor a polynenasýtené mastné kyseliny.

2. Dobré mastné kyseliny omega-3 a omega-6, ktoré obsahuje, preukázateľne prispievajú k lepšej kontrole hladiny cholesterolu v krvi.

3.Sacharidy, ktoré obsahuje, vo forme vlákniny, pomáhajú pri hladkom fungovaní tráviaceho systému.

4. Vďaka obsahu zinku a draslíka pomáha chrániť imunitný systém.

5. Jej výživová hodnota je taká silná, že tahini je ochrannou potravinou proti rakovine, srdcovým chorobám, sivému zákalu, cukrovke, Alzheimerovej a Parkinsonovej chorobe.

6. Vitamín E (ktorý chráni telo pred starnutím), ktorý je obsiahnutý vo vyššom percente ako olivový olej, chráni telo pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi a vedľajšími produktmi metabolizmu. Má tiež protirakovinový účinok (prsníka) a inhibičný účinok na chronické ochorenia (kardiovaskulárne ochorenia, sivý zákal, cukrovka, Alzheimerova choroba, Parkinsonova choroba). V neposlednom rade neobsahuje žiadny cholesterol.

7. Vysoký obsah horčíka je prospešný pre udržanie zdravých kostí.

Na trhu nájdete tahini obyčajné, s medom a kakaom. Ak ste fanúšikom lieskovo-orieškovej pralinky, vyskúšajte tahini s čokoládou! V porovnaní s inými sladkosťami, ako je čokoláda a jej deriváty, je tahini pasta lepšia, pretože obsahuje veľmi málo nasýtených tukov. Jedna polievková lyžica tahini vám dodá 90 kalórií. 8 gramov tvoria prevažne nenasýtené tuky, 3 gramy sacharidy, 3 gramy bielkoviny a 1 gram vláknina.

Pripravte si jednoduché müsli tyčinky s tahini a ovsenými vločkami!

Nie je potrebné piecť!

Zložky:

  • 1 a pol šálky ovsených vločiek
  • 3 polievkové lyžice vlažného medu
  • 3 polievkové lyžice tahini
  • 1 šálka pražených nesolených mandlí
  • 100 g kukuričných vločiek
  • 1 polievková lyžica nesolených kešu orieškov
  • 1 lyžica ľanových semienok
  1. Mandle, kukuričné vločky, kešu oriešky, ovsené vločky a ľanové semienka rozmixujte v mixéri. Do misky dajte med, tahini a pomletú zmes.
  2. Miešajte ich lyžicou, kým sa nevytvorí cesto. Na plech alebo hrnček s priemerom 24 cm položte nepriľnavý papier a vylejte zmes. Stlačte pohárom, aby sa povrch vyrovnal a bol kompaktný.
  3. Potom zmes vložte na 30 minút do chladničky. Rozložte plát a nakrájajte ho na podlhovasté tyčinky.
  4. Ak máte radi čokoládu, posypte tyčinky trochou kakaového prášku.
Čo na to hovoríte?

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*