- Toto kakaové cesto používam na rôzne druhy koláčov, je to veľmi chutné, ľahko spracovateľné miešané cesto. Používam ho na pečenie muffinov alebo ho plním so smotanovým krémom.
Zloženie:
- 60 g kakaa
- 340 g hladkej múky
- 100 g múky polohr.múky
- 1 prášok do pečiva
- 1 čajová lyžička sódy bikarbóny
- štipka soli
- 200 g masla
- 300 g cukru
- 4 vajcia
- 5-6 polievkových lyžíc mlieka
- 1 polievková lyžica broskyňového džemu
- 100 g horkej čokolády + 3 PL oleja na varenie alebo masla
Príprava:
- Rúru predhrejte na 180 °C, zmiešajte suché prísady. Vajcia zmiešajte s cukrom, pridajte zmäknuté maslo a dobre premiešajte. Pridám džem a mlieko, potom nasypem suché prísady a premiešam. Cesto vylejem na plech a pečiem 20 minút, potom skontrolujem a podľa potreby pečiem ešte 5 minút. Neprepečte ho, inak bude suchý.
- Po vychladnutí natrite vrch broskyňovým džemom a pokvapkajte čokoládovou polevou. Čokoládu nalámeme do malých misiek a pridáme 2-3 lyžice oleja alebo smotany. Zahrievam ho v mikrovlnnej rúre na 40 °C (15 sekúnd v mikrovlnke, vyberiem, premiešam, 15 sekúnd opäť v mikrovlnke, vyberiem, premiešam).
- Kvapkám ho na vrch koláča a uhladzujem ho stierkou. Pomocou plastového vykrajovača na sušienky vytvorím pruhovaný vzor, koláč vložím do chladničky. Asi po pol hodine ho vyberiem, kým je poleva ešte trochu mäkká a nakrájam ho. Potom nechám ešte vychladnúť.
Prajeme dobrú chuť!
Leave a Reply