Jemná jogurtovo-čerešňová pochúťka: Neodoláte ani vy!

Ingrediencie na piškótové cesto:
  • 6 vajec
  • 100 g hladkej múky
  • 120 g cukru
  • 3 polievkové lyžice kakaa
  • 1 lyžička prášku do pečiva
Ingrediencie na čerešňovú hmotu:
  • 800 ml prírodného jogurtu
  • 300 g vykôstkovaných čerešní
  • 45 g práškového cukru (asi 5 polievkových lyžíc)
  • 40 g želatíny (asi 5 polievkových lyžíc)
  • 100 ml vriacej vody (na želatínu)
  • 1 balíček šľahačky
  • 250 ml mlieka
  • 1 balíček vanilkového cukru (16 g)
Ingrediencie na šľahačku:
  • 500 ml smotany (30 alebo 36%)
  • 35-40 g práškového cukru (asi 4 polievkové lyžice)
  • 2 polievkové lyžice želatíny (voliteľné)
  • 70 ml vriacej vody (na želatínu)
Punč na namočenie sušienky:
  • 200 ml vody
  • 2 polievkové lyžice cukru
Okrem toho:
  • Tmavá čokoláda

Príprava piškótového cesta:
  1. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, pridáme cukor a ďalej šľaháme. Po jednom pridávame žĺtky a ďalej šľaháme. Mixér odložte. Potom vsypeme preosiatu pšeničnú múku zmiešanú s práškom do pečiva a kakaom. Všetko jemne ručne premiešajte lyžičkou (napr. drevenou vareškou).
  2. Cesto vylejeme do obdĺžnikovej formy s rozmermi 24 x 38 cm, ktorej dno je vyložené papierom na pečenie. Formu vložíme do predhriatej rúry a pečieme cca 20 minút (horný a spodný ohrev), pri teplote 160 – 170°C. Pre istotu skontrolujte špajdľou a zapichnite ju do stredu cesta. Keď je tyčinka čistá, koláč je hotový.
  3. Piškótu necháme 15 minút vo vypnutej, zatvorenej rúre. Potom vyberte z plechu, odstráňte papier na pečenie a nechajte vychladnúť. Po vychladnutí sušienky odrežte vonkajšiu kôrku a prerežte ju pozdĺžne na polovicu.
Príprava jogurtovej hmoty:
  1. Želatínu rozpustíme vo vriacej vode a necháme vychladnúť.
  2. Čerešne sceďte a rozmixujte do hladka.
  3. V miske zmiešame jogurt, cukor a vanilkový cukor a zľahka vyšľaháme mixérom. Ovocie pridáme do jogurtu a všetko spolu premiešame. Odložte na chvíľu.
  4. V inej miske vyšľaháme tuhú šľahačku (podľa návodu na obale).
  5. Šľahačku prelejeme do misky s jogurtom a ovocím a spolu zmiešame len toľko, aby sa suroviny spojili. Ku koncu znížime otáčky mixéra a do masy pomaly pridávame vychladnutú želatínu a opäť miešame len chvíľu, kým sa suroviny nespoja.
  6. Formu, v ktorej sme piekli piškótu, prikryjeme papierom na pečenie (zabránime tak tomu, aby sa kovová chuť dostala do formy) a vložíme jednu upečenú piškótu. Piškótu namočíme punčom a potom polejeme jogurtovo-čerešňovou hmotou. Na vrch dáme druhú piškótu. Namočíme ju punčom. Zľahka zatlačte. Pekáč vložíme na chvíľu do chladničky.
Príprava šľahačky:
  1. Želatínu rozpustíme vo vriacej vode a necháme vychladnúť.
  2. V miske vyšľaháme tuhú smotanu dotuha. Potom znížime otáčky mixéra a tenkým prúdom pridáme vychladnutú želatínu a miešame len toľko, aby sa suroviny spojili.
  3. Šľahačku nalejeme na vrch piškóty. Celé sa to zarovná a posype strúhanou čokoládou.
  4. Formu vložíme späť na niekoľko hodín do chladničky.
Dobrú chuť! 👌👌👩‍🍳😋

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*