Hľadáte alternatívu k tradičnému jogurtu? Alebo možno ste fanúšikom Skyra a chcete vyskúšať niečo nové? Potom musíte spoznať kvarg – hustý, krémový syr, ktorý si získa srdcia milovníkov zdravej výživy.
Pochádza zo Škandinávie a rýchlo si získava obľubu po celom svete. Ako sa líši od skyru a prečo sa ho oplatí zaradiť do jedálnička? Ak si myslíte, že skyr je najlepšou voľbou pre ľudí, ktorí sa starajú o svoju postavu, je čas na prekvapivý objav – kvarg.
Tento krémový a hustý produkt zo Škandinávie je na pultoch poľských obchodov čoraz obľúbenejší. Navyše je ideálnou náhradou prírodného jogurtu a skyru, najmä pre ľudí na chudnúcej diéte.
Kvarg pomáha nielen pri chudnutí, ale podporuje aj zdravé trávenie a dodáva množstvo cenných živín. Nahradiť ním tradičný jogurt môže byť kľúčom k úspechu v boji s nadváhou.
V porovnaní so skyrom je kvarg krémovejší a hustejší, čo z neho robí ideálnu voľbu pre ľudí, ktorí si cenia zamatovú textúru. Hoci sú kvarg a skyr z hľadiska obsahu kalórií podobné, pretože obe verzie majú v 100 g približne 64-65 kcal, kvarg má menej kyslú chuť.
Vyrába sa z inej bakteriálnej kultúry, vďaka čomu je chuťovo jemnejšia ako skyr, skôr ako grécky jogurt. Okrem toho kvarg, podobne ako skyr, obsahuje až 12 g bielkovín na 100 g produktu, čo z neho robí skvelú voľbu pre ľudí s vysokoproteínovou diétou.
Kvarg – poklad živín
Kvarg je skutočná vitamínová a minerálna bomba. Je bohatý na:
Proteín: Proteín je nevyhnutný pre stavbu a regeneráciu tkanív a tiež pomáha udržiavať pocit sýtosti.
Vápnik: Posilňuje kosti a zuby.
Probiotické baktérie: Zlepšujú činnosť tráviaceho systému a posilňujú imunitu.
Vitamíny skupiny B: Sú zodpovedné za správne fungovanie nervového systému.
Prečo si vybrať kvarg?
Chudnutie: Vysoký obsah bielkovín a nízky obsah kalórií robia z kvargu vynikajúci produkt pre ľudí, ktorí chcú schudnúť. Proteín zrýchľuje metabolizmus, pomáha spaľovať tuky a udrží vás pocit sýtosti na dlhú dobu.
Zdravé stravovanie: Kvarg je bohatý na živiny, ktoré sú potrebné pre správne fungovanie organizmu.
Všestrannosť: Kvarg sa dá použiť mnohými spôsobmi. Výborne chutí samostatne, s ovocím, orechmi, ovsenými vločkami, aj ako prísada do kokteilov, dezertov a omáčok.
Ako jesť kvarg? Nápady na zdravé občerstvenie
Kvarg s ovocím: Kvarg skombinujte s vašim obľúbeným ovocím, ako sú jahody, maliny, čučoriedky alebo banány. Pre chuť môžete pridať trochu medu alebo javorového sirupu.
Kvarg s ovsenými vločkami: Pripravte si zdravé raňajky zmiešaním kvargu s ovsenými vločkami, chia semienkami a orechmi.
Kvarg s prísadami: Experimentujte s rôznymi prísadami, ako je kakao, škorica, vanilka, med, orechy, semienka.
Kvarg ako základ omáčok a dipov: Kvarg môže byť skvelým základom na prípravu zdravých omáčok a dipov, napr.
Leave a Reply