Kakaová vianočka– dokonalý dezert na Veľkú noc!

Táto dobrôtka nesmie chýbať na vašom stole! Je nadýchaná, jemná a plná kakaovej chuti. Pripravte si ju podľa tohto overeného receptu a zaručene si ho zamiluje celá rodina.

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 600 g hladkej múky
  • 25 g čerstvého droždia (alebo 7 g sušeného)
  • 80 g cukru
  • 300 ml vlažného mlieka
  • 2 vajcia (1 do cesta, 1 na potretie)
  • 1 čajová lyžička soli
  • 3 polievkové lyžice oleja

Na kakaovú náplň:

  • 200 g masla
  • 200 g práškového cukru
  • 3 polievkové lyžice kakaa

Postup:

  1. Príprava kvásku: Do vlažného mlieka pridajte lyžičku cukru a rozmiešajte v ňom droždie. Nechajte odstáť 10 – 15 minút, kým kvások nezačne pracovať.

  2. Príprava cesta: V miske zmiešajte múku, cukor a soľ. Pridajte vykysnutý kvások, olej a jedno vajce. Dobre premiesite, kým nevznikne pružné, nelepivé cesto. Vytvarujte bochník, zakryte utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste približne 45 minút, kým nezdvojnásobí svoj objem.

  3. Príprava plnky: Maslo rozpustite a vymiešajte s cukrom do peny. Pridajte kakao a dôkladne premiešajte.

  4. Tvarovanie koláča: Vykysnuté cesto rozdeľte na šesť rovnakých častí. Každú časť vyvaľkajte do obdĺžnika, potrite kakaovou plnkou, konce preložte a stočte do valčeka.

  5. Zapletanie: Z troch valčekov upleťte vrkoč. Rovnako postupujte aj s druhou trojicou valčekov. Oba vrkoče vložte do maslom vymastenej zapekacej formy alebo na plech vystlaný papierom na pečenie.

  6. Pečenie: Vrch potrite rozšľahaným vajíčkom. Pečte v rúre predhriatej na 180 °C približne 30 – 35 minút, kým vianočka krásne nezozlátne.

  7. Dokončenie: Po upečení nechajte vychladnúť na mriežke. Krájajte, keď je už len mierne teplé.

Tip: Tento koláč chutí výborne samotný, ale skvele sa hodí aj s džemom, arašidovým maslom alebo pohárom mlieka.

Prajeme dobrú chuť! 🍽😊

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*