Prísady:
- 290g polohrubej múky
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- 10g kakaa
- štipka soli
- 50g cukru
- 200g studeného masla
- 1 vajce
Puding:
- 1 vanilkový puding bez cukru (40 g)
- 2 šálky mlieka
- 2 lyžice cukru
- 200g čučoriedok
- práškový cukor na posypanie koláča
Postup:
- Múku a kakao preosejte cez sito, vysypte do misy, zmiešajte s práškom do pečiva, soľou a cukrom. Studené maslo nakrájajte na malé kocky, pridajte k múke a všetko spolu prstami trite, kým nevznikne jemná mrvenička. Pridáme vajce a rýchlo vymiesime cesto. Rozdeľte ho na 2 časti (2/3 a 1/3) a vytvorte 2 guľky.
- Väčšiu guľu sploštíme, zabalíme do fólie a dáme na 30 minút do chladničky. Menšiu guľôčku cesta zabaľte do potravinovej fólie a vložte do mrazničky.
- Pudingový prášok rozmiešajte v 1 šálke mlieka. Zvyšok mlieka s cukrom zvarte. Do vriaceho mlieka nalejte pudingovú zmes a priveďte ju do varu (za stáleho miešania chvíľu varte). Odstavte z ohňa a prikryte potravinárskou fóliou.
- Pripravte si obdĺžnikovú formu s rozmermi 21×25 cm. Väčšiu časť kakaového cesta vyberte z chladničky a rozvaľkajte ho na veľkosť formy (najlepšie medzi dvoma listami papiera na pečenie). Preneste ho do formy so spodným papierom (vrchný papier odstráňte), cesto popichajte vidličkou a vložte do chladničky, kým sa rúra zohrieva.
- Rúru predhrejte na 180 °C. Vložte doň cesto a pečte 15 minút. Počas tejto doby čučoriedky opláchnite a osušte.
- Druhú (menšiu) časť koláča vyberte z mrazničky (ideálne 5 minút pred dopečením koláča) a nastrúhajte ju na zeleninovom strúhadle na stredných okách. Nastrúhané cesto vložte do chladničky, kým sa začne piecť.
- Predpečený koláč vyberieme z rúry a na horúci koláč navrstvíme puding (horúci alebo mierne vychladnutý), na puding rozsypeme čučoriedky a posypeme strúhaným cestom. Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte 45 minút. Vyberte a nechajte vychladnúť v plechu. Posypte ich práškovým cukrom. Tortu môžete podávať s kopčekom vanilkovej zmrzliny.
Prajeme dobrú chuť a ak sa Vám recept páči, zdieľajte ho aj so svojou rodinou.
Leave a Reply