Karamelová vášeň: Ideálne ku kávičke a na zlepšenie nálady!

Ingrediencie na karamelovú piškótu:
  • na karamel: 1/3 šálky cukru + 1/3 šálky vody
  • 3 vajcia
  • 0,5 šálky cukru
  • 3/4 šálky polohr.múky
  • 1 lyžička prášku do pečiva
Ingrediencie na tradičnú piškótu:
  • 5 vajec
  • 1 šálka cukru
  • 1,5 šálky polohr.múky
  • 5 lyžíc oleja
  • 1 čajová lyžička octu
  • 1 lyžička prášku do pečiva
Ingrediencie na krém:
  • 500 ml studenej smotany 36%
  • 150 g syra mascarpone
  • 2 polievkové lyžice práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 2 fixačné krémy
Okrem toho:
  • 1 plechovka karamel. kondenzovaného mlieka
  • lyžica kakaa

Príprava:
  1. Najprv si pripravíme karamel – na suchú panvicu nasypeme 1/3 hrnčeka cukru a zahrievame, kým sa nerozpustí. Počas rozpúšťania občas premiešame a karamelu sa v žiadnom prípade nedotýkame (je strašne horký a štípe). Keď sa cukor rozpustí na hnedý karamel s konzistenciou medu, pridáme k nemu 1/3 šálky vody a premiešame, aby sa karamel dobre spojil s vodou.
  2. Panvicu odstavíme z ohňa. Z rozdielu teplôt sa nám zrejme budú hrudovať, ale pokojne sa nám pri miešaní a chladení rozpustia. V prípade potreby môžete karamel na chvíľu jemne zohriať a premiešať. Karamel necháme vychladnúť.
  3. Oddeľte bielkoviny od žĺtkov. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Potom pridajte cukor a šľahajte ďalej. Nakoniec pridáme žĺtky a ďalej šľaháme. Do nadýchanej hmoty preosejeme múku s práškom do pečiva. Jemne premiešame. Potom pridáme vychladnutý karamel a opäť jemne premiešame, aby sa cesto nesrazilo.
  4. Cesto vylejeme do formy s priemerom 26 cm vymastenej margarínom a vysypanej strúhankou. alebo obdĺžniková doska podobných rozmerov.
  5. Pečieme asi 25 minút v rúre predhriatej na 180°C.
  6. Pripravíme tradičnú piškótu, pričom dodržíme princíp miešania ingrediencií ako na karamelovú piškótu, namiesto karamelu pridáme olej a ocot. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov 45 minút.
  7. Cesto po vybratí z rúry vychladíme a prekrojíme priečne na dve časti.
  8. Pripravíme krém – smotanu vyšľaháme dotuha, za stáleho šľahania pridáme práškový cukor, vanilkový cukor, mascarpone a zafixujeme smotanou.
  9. Do formy vložíme prvý svetlý vrch torty, prikryjeme karamelovou hmotou (predhriatou – lepšie sa roztečie) a prikryjeme karamelovým vrchom.
  10. Na karamelovú piškótu natrieme 1/2 smotanového krému a prikryjeme svetlou piškótou. Zvyšný krém rozdelíme na polovicu a do jednej pridáme kakao. Pomocou cukrárskeho návleku vytláčame rolky striedavo na cesto – niekedy biele, potom tmavé.
  11. Koláč sa dá jesť hneď – je jemný a lahodný, alebo ho môžete dať na pár hodín do chladničky – vtedy chutí najlepšie .
Prajeme príjemné pečenie a dobrú chuť!❤👩‍🍳
Ak sa Vám recept páči, zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi na Facebooku.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*