Potrebujeme:
Cesto:
- 300 g hladká múka
- 200 g studené maslo
- 100 g práškový cukor
- štipka soľ
- 3 lyžice studená voda
- 1 lyžička vanilková esencia
Karamel:
- 200 g karamelové mäkké cukríky
- 3 lyžice nesladené kondenzované mlieko
Poleva:
- 150 g mliečna čokoláda
- 4 lyžice mlieko
- 2 lyžice maslo
Postup:
- Z uvedenej dávky surovín vyjde cca 70 maličkých twix koláčikov. Záleží však na veľkosti.
- Do veľkej misky preosejeme múku, pridáme práškový cukor, štipku soli a studenej maslo nakrájané na malé kúsky. Všetky suroviny dôkladne rukou spracujeme do jednotnej hmoty. V prípade, že cesto máte drobeniu pridajte lyžicu studenej vody. Nepridávajte veľa, aby ste nemali cesto príliš riedke.
- Cesto odložíme na hodinu do chladničky.
- Po hodine cesto rozdelíme na polovicu, rozvaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie a pomocou okrúhlej formičky vykrojíme kolieska s priemerom 3,5 cm.
- Ukladáme ich na papierom vyložený plech na pečenie a pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 C. cca 14-15 minút. Sušienky nemajú stvrdnúť, majú mať jemne zlatú farbu. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.
- Karamelové cukríky rozpustíme vo vodnom kúpeli, pridáme kondenzované mlieko a miešaním spojíme. Hmotu máme stále vo vodnom kúpeli, aby karamel nestvrdol a 1/2 lyžičky navrstvíme na každej upečené koliesko. Necháme karamel na kolieskach vychladnúť a potom na vrch natrieme čokoládu, ktorú sme rozpustili a pridali do nej mlieko a maslo.
- Namiesto karamelových cukríkov môžete pokojne použiť aj karamelové salko, ktoré vo vodnom kúpeli za stáleho miešania ohrievate, kým sa z neho neodparí prebytočná voda a hmota nebude dostatočne hustá.
Leave a Reply