Medovníkový koláč: Recept, ktorý musíte vyskúšať!

Ingrediencie pre 12 osôb:
  • 100g čokolády s vyšším percentom kakaa
  • 5 vajec
  • 150 g zmäknutého masla
  • 1 vrecúško vanilkového cukru
  • 200 g tekutého medu
  • 100 g múky
  • 50 g škrobovej múčky
  • 50 g mletých sušienok s vanilkovou príchuťou
  • 2 lyžice kakaa
  • 1 lyžica škorice
  • 1 polievková lyžica korenia na perník
  • 1 plná lyžica prášku do pečiva
  • 2-3 lyžice rumu
  • 200-300g  slivkového lekváru alebo iný džem
Poleva:
  • 150 g masla
  • 100 g mliečnej čokolády
  • 50g čokolády s vyšším percentom kakaa
  • 120 ml mlieka
  • 50 g cukru

Príprava:
  1. Oddeľte vajcia. Maslo a vanilkový cukor vyšľaháme do peny a po jednom za stáleho miešania pridávame žĺtky. Pridajte med a pokračujte v miešaní, aby ste získali hladkú zmes. Na miernom ohni rozpustíme čokoládu a za stáleho miešania pridáme k predchádzajúcej mase.
  2. Múku, škrob.múčku, kakao a korenie zmiešame a preosejeme. Pridáme mleté ​​sušienky. Do predchádzajúcej hmoty pridáme múčne prísady. Pridáme rum.
  3. Z bielkov vyšľaháme so štipkou soli tuhý sneh a za pomalého miešania metličkou pridávame do predchádzajúcej masy.
  4. Cesto vylejeme na plech 20×30 a pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C asi 20 minút (nezabudnite kontrolovať špáradlom!)
  5. Po upečení cesto úplne vychladíme a ostrým nožom prekrojíme na polovicu. Natrite džemom alebo lekvárom, do ktorého ste pridali lyžičku rumu a prípadne lyžičku škorice, priložte druhý polovicu plátu a nechajte vychladnúť.
  6. Polevu pripravíme varením masla, cukru a mlieka, pridáme čokoládu a miešame, aby sa rozpustila. Necháme 15 minút v chlade trochu stuhnúť a potom polejeme koláč. Pred rezaním dobre vychlaďte.
Prajeme dobrú chuť!

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*