Karfiolový šalát: Tento lahodný, zdravý a na prípravu nenáročný šalát uspokojí aj tie najnáročnejšie jazýčky!

Karfiolový šalát so sladkými zemiakmi a orechami je perfektný variant pre všetkých milovníkov zdravých a bezmäsitých jedál.

Karfiolový šalát je chutný, sýty a mimoriadne jednoduchý na prípravu. Pečené sladké zemiaky sú tu perfektné! K tomu chrumkavý akcent pražených arašidov, sušených paradajok a sezamu… Niečo vynikajúce!


Ingrediencie:

  • varený karfiol (stredne veľká hlávka)
  • štipka sladkej papriky
  • väčšia štipka soli a korenia
  • 1 veľký sladký zemiak
  • malá hrsť arašidov alebo kešu
  • lyžica sušených paradajok
  • čerstvý koriander
  • oleja
  • lyžička sezamových semienok

Karfiolový šalát je mimoriadne rýchly na prípravu. Recept robí porciu pre dve osoby.

Postup:

Budeme potrebovať stredne veľkú hlávku karfiolu. Najprv ju umyte a potom nakrájajte na väčšie ružičky, pričom odstráňte listy. V zime je cena čerstvého karfiolu bohužiaľ naozaj vysoká, takže si môžete kúpiť aj balenie mrazeného karfiolu – najčastejšie je už nakrájaný na ružičky.

Potom budete potrebovať balenie s hmotnosťou cca 600 g. Odporúčam vybrať balenie z mrazničky o niečo skôr, aby sa karfiol trochu rozmrazil. Potom postupujeme rovnako ako v prípade čerstvej verzie.

Uvarený karfiol scedíme z vriacej vody. Rúru si už nastavíme na 190 stupňov a medzitým sa pustíme do zvyšných surovín.

Sladký zemiak ošúpeme a nakrájame na kocky. Ak krájate väčšie kúsky batatu, bude potrebné len mierne predĺžiť dobu pečenia (aby neboli surové a upiekli sa rovnomerne).

Uvarené ružičky karfiolu, nakrájané sladké zemiaky a malú hrsť arašidov alebo kešu položte na pekáč. V šaláte príjemne chrumkajú, preto ich neodporúčam vynechávať.

Všetko posypeme väčšou štipkou sladkej papriky, soli a korenia. Môžete tiež pokvapkať pár kvapkami olivového oleja. Pečieme asi 20 minút pri 190 stupňoch. Polovicu tohto času som piekla pomocou funkcie vrch-spodok a potom som použila funkciu gril na dohneda zeleniny.

Najlepšie je sledovať vašu rúru, aby sa zelenina príliš nepripálila. Čas pečenia bude závisieť od veľkosti nakrájanej zeleniny.

Keď trochu vychladnú, poukladajte ružičky karfiolu, oriešky a kocky sladkých zemiakov na dva taniere. Podávame s nakrájanými sušenými paradajkami a niekoľkými listami čerstvého koriandra. Vrch polejeme trochou olivového oleja a posypeme sezamovými semienkami.

Karfiolový šalát je pripravený! Podávajte ihneď po príprave. A nezabudnite tento super recept zdieľať aj so svojou rodinkou :).

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*