Každý sa ma pýta na ingrediencie v týchto sušienkach. Je to sezónna zelenina!

Moja špecialita je krehké pečivo. Na jeseň ich pečiem v špeciálnej verzii s lahodným, sezónnym prídavkom. Nie každý hneď uhádne, aké sú ingrediencie keksíkov. Nikto ich však nikdy neschválil.

Jesenné sušienky a šálka aromatického čaju alebo silnej kávy sú dobrým spôsobom, ako si oddýchnuť. Pre mnohých z nás je to aj pekná spomienka na detstvo.

V minulosti sa keksíky piekli oveľa častejšie. Teraz domáce pečivo nahrádza hotové výrobky z obchodu. Možno stojí za to vrátiť sa k tejto tradícii? Na dlhé jesenné večery odporúčam koláčiky so zeleninou.

Keksíky na chladné dni

Základný recept na sušienky sa nemení: múka, cukor a maslo. Existuje mnoho spôsobov, ako diverzifikovať ich chuť. Môžete pridať škoricu, kokosové lupienky alebo kakao.

Výborne chutia aj ozdobené čokoládovou polevou. Ak máte radi kyslý tón v pečive, citrónová kôra bude fungovať dobre. Podľa mňa však neexistuje lepší jesenný doplnok ako tekvicové pyré.

Vďaka tomu sú sušienky mimoriadne jemné a vydržia dlhšie čerstvé. Pridávam k nim aj perníkové korenie, pretože korenie sa k tekvici hodí.

Krehké sušienky v jesennej verzii

Ingrediencie:

  • 100 g studeného masla
  • 75 g tekvicového pyré
  • 150 g pšeničnej múky
  • 15 g práškového cukru
  • pol lyžičky perníkového korenia alebo škorice

Na dekoráciu, voliteľné:

  • mlieko
  • hrubý alebo trstinový cukor
  • škorica

Spôsob prípravy:

  1. Maslo nakrájajte na kúsky, pridajte zvyšné suroviny a rýchlo vypracujte cesto. Môžete na to použiť aj robota. Cesto ochlaďte niekoľko hodín v chladničke.
  2. Potom cesto rozvaľkajte, vykrajovačkami vykrajujte sušienky a uložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
  3. Koláčiky pečieme v rúre vyhriatej na 170 stupňov Celzia asi 15-20 minút, kým jemne nezhnednú.
  4. Vychladnuté koláčiky potrieme mliekom a posypeme cukrom a škoricou.

Dokonalé! 🙂 Zdieľajte aj so svojimi priateľmi.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*