Kedy treba horúčku znížiť a kedy sa tomu naopak vyhnúť?

Kedy začať znižovať horúčku

Mnohí z nás vždy, keď na teplomere zbadajú horúčku nízkeho stupňa, okamžite siahajú po špecifikách z lekárne, aby horúčku čo najskôr znížili. Zvýšená telesná teplota podporuje obranné mechanizmy, ale príliš vysoká horúčka môže byť nebezpečná. Kedy ju teda treba znížiť a kedy sa tomu naopak vyhnúť?

Optimálna teplota nameraná pod pazuchou by mala byť 36,6 °C. Horúčka nízkeho stupňa je 37,5–38 °C a horúčka do 39 °C. Nad touto hodnotou je vysoká horúčka.

Horúčka nízkeho stupňa podporuje tvorbu protilátok a zároveň vytvára horšie podmienky pre vývoj vírusov a baktérií, preto je lepšie horúčku neznižovať.

Malo by sa to robiť, keď teplomer ukazuje 38,5–39 ° C, pretože takáto teplota oslabuje telo a vedie ku komplikáciám (pri 41,5 ° C sú poškodené nervové bunky). U detí, aby sme sa vyhli kŕčom, znižujeme horúčku, keď dosiahne 38,5 °C.

Alarmujúce príznaky, pri ktorých neváhame vyhľadať lekára:
  • Opakované vracanie
  • Ochabnutosť dieťaťa, nereaguje na bežné oslovenie
  • Poruchy hybnosti
  • Stuhnutá šija – dieťa nemôže predkloniť hlavu
  • Mramorovaná koža
  • Krvavé škvrnky na koži (po zatlačení dnom pohára neblednú, nemiznú)
  • Výrazne chladné ruky, nohy
  • Pretrvávajúca teplota nad 39,5 °C bez poklesu, meraná v podpazuší počas 24 hodín
Kedy s horúčkou navštíviť lekára?
  • VŽDY, keď sa vyskytne niektorý z vyššie uvedených alarmujúcich príznakov!
  • Keď dieťa málo pije.
  • Vždy s dieťaťom mladším ako 3 mesiace.
  • Keď horúčka 3. deň neklesá.
  • Keď ste stavom dieťaťa znepokojení.
Zdieľajte aj s ostatnými.

Written By
More from redakcia
Výborný koláč bez výčitiek, ktorý máte hotový behom chvíle!
Pripravte si chutný dezert po ktorom nepriberiete, je zdravý a môžete ho...
Read More
Leave a comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *