Koláč, ktorý je ideálny na popoludňajšiu kávu: Skvelá kombinácia a výborná chuť čokolády a čučoriedok.


Prísady:
  • 280 g polohr. múky
  • 20 g kakaa
  • 50 g práškového cukru
  • 130 g masla
  • 20 dkg bravčovej masti
  • štipka soli
  • 1 vajce
MASCARPONE KRÉM S ČOKOLÁDOU
  • 250 g syra mascarpone
  • 50 g bielej čokolády
  • 250 ml 36% smotany
  • 2 lyžice práškového cukru
  • 350 g čučoriedok

Postup:
  1. Pripravte si tortovú formu s priemerom 27 cm a vymažte ju maslom. Do misky nasypte múku, kakao, soľ a práškový cukor a premiešajte. Studené maslo a bravčovú masť nakrájajte na drobné kocky, pridajte k suchým prísadám a celú zmes prstami trite, kým nevznikne jemná mrvenička. Pridáme vajce a rýchlo vymiesime cesto (na doske alebo v miske). Z cesta vytvorte guľu, sploštite ju, zabaľte do fólie a dajte na 1 hodinu do chladničky.
  2. Po vybratí cesta z chladničky ho rozvaľkajte medzi dvoma listami papiera na pečenie na veľkosť asi 30 cm,  o niečo väčšie ako forma. Keď je cesto rozvaľkané aj s papierom na pečenie, preneste ho na formu, otočte ho, opatrne odlepte papier a vyložte ním dno a boky koláčovej formy. Spodnú časť cesta popichajte vidličkou a vložte ho na 30 minút do chladničky.
  3. Rúru predhrejte na 190 °C. Cesto prikryte papierom na pečenie a zaťažte, napríklad kúskami jablka alebo ryže, aby sa cesto nezvýšilo na vrch. Vložte do rúry a pečte 15 minút. Po 15 minútach odstráňte zaťažený papier, znížte teplotu na 180 °C a pečte ďalších 13 minút, kým koláč ľahko nezhnedne. Vyberte ho z rúry a nechajte úplne vychladnúť.
  4. Mascarpone krém s čokoládou: Bielu čokoládu rozpustite vo vodnom kúpeli. Syr mascarpone (izbovej teploty) zmiešajte s rozpustenou čokoládou. Dobre vymiešajte smotanu, vyšľahajte s práškovým cukrom (najlepšie v kovovej miske, dobre vychladenej). Potom pridáme syr mascarpone a čokoládu po 1 PL a miešame, kým sa ingrediencie nespoja (môžeme miešať mixérom).
  5. Vrstvenie: Na vychladnutý čokoládový koláč naneste mascarpone krém s čokoládou a zarovnajte ho. Na vrch poukladajte umyté a osušené čučoriedky. Koláč nechajte niekoľko hodín chladiť v chladničke. Pred podávaním posypte práškovým cukrom.
Prajeme dobrú chuť a ak sa Vám recept páči, zdieľajte ho aj s ostatnými na Facebooku.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*