Ingrediencie: plech na pečenie 30×30 cm
Na cesto:
- 5 vajec veľkosti L (alebo 6 M vajec)
- 150 g kryštálového cukru
- 1/2 dl oleja
- 1/2 dl vody
- 210 g hladkej múky
- 1 balíček prášku do pečiva
- 1 polievková lyžica kakaa
- pár kvapiek citrónovej šťavy alebo octu
Na puding:
- 6 dl mlieka
- 1,5 balíčka vanilkového pudingového prášku
- 4 polievkové lyžice cukru
- 1 malý plátok masla
Na vrch:
- 700 – 800 g kyslej smotany
- 5-6 lyžíc práškového cukru
- škorica
Postup:
- Puding rozmiešam s trochou mlieka, kým nie je bez hrudiek, a potom zohrievam zvyšok mlieka (používam mikrovlnnú rúru.) Puding pridám do horúceho mlieka a varím, kým nezhustne. Potom vmiešam cukor a maslo. Nechala som ho vychladnúť.
- Zmiešam múku a prášok do pečiva. Rúru predhrievam na 220 °C: bez cirkulácie vzduchu, pečenie zhora aj zdola.
Žĺtky s cukrom vymiešajte do veľmi bielej peny, po častiach pridávajte olej a potom za stáleho miešania vodu. Miešam, ale teraz už len po lyžičkách pridávam múku. - Vyšľahám bielky, v polovici pridám ocot a druhú polovicu cukru a šľahám ešte 1-2 minúty. Mala by to byť mäkká pena, nie príliš tuhá. Penu jemne vmiešam do zmesi, aby sa nerozbila.
- Polovicu cesta nalejte na plech, do druhej polovice primiešajte kakaový prášok a cesto na plechu pokvapkajte kakaovým cestom. Ja ho trochu “popichám” vidličkou. Vložím ho do rúry, po 5 minútach znížim teplotu na 180 stupňov a pečiem asi 40 minút bez otvárania dvierok. Po upečení ho vyberiem a nechám asi 5 minút vychladnúť, trochu sa sploští.
- Obe kyslé smotany zmiešam s práškovým cukrom a natriem na teplý koláč. Nechala som to celé vychladnúť a potom som to dala do chladničky, aby krém a kyslá smotana stuhli. Pred podávaním posypem vrch mletou škoricou.
Leave a Reply