Koláč s kyslou smotanou a pudingom: Super recept od mojej skvokry!

Ingrediencie: plech na pečenie 30×30 cm
Na cesto:
  • 5 vajec veľkosti L (alebo 6 M vajec)
  • 150 g kryštálového cukru
  • 1/2 dl oleja
  • 1/2 dl vody
  • 210 g hladkej múky
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1 polievková lyžica kakaa
  • pár kvapiek citrónovej šťavy alebo octu
Na puding:
  • 6 dl mlieka
  • 1,5 balíčka vanilkového pudingového prášku
  • 4 polievkové lyžice cukru
  • 1 malý plátok masla
Na vrch:
  • 700 – 800 g kyslej smotany
  • 5-6 lyžíc práškového cukru
  • škorica
Postup:
  1. Puding rozmiešam s trochou mlieka, kým nie je bez hrudiek, a potom zohrievam zvyšok mlieka (používam mikrovlnnú rúru.) Puding pridám do horúceho mlieka a varím, kým nezhustne. Potom vmiešam cukor a maslo. Nechala som ho vychladnúť.
  2. Zmiešam múku a prášok do pečiva. Rúru predhrievam na 220 °C: bez cirkulácie vzduchu, pečenie zhora aj zdola.
    Žĺtky s cukrom vymiešajte do veľmi bielej peny, po častiach pridávajte olej a potom za stáleho miešania vodu. Miešam, ale teraz už len po lyžičkách pridávam múku.
  3. Vyšľahám bielky, v polovici pridám ocot a druhú polovicu cukru a šľahám ešte 1-2 minúty. Mala by to byť mäkká pena, nie príliš tuhá. Penu jemne vmiešam do zmesi, aby sa nerozbila.
  4. Polovicu cesta nalejte na plech, do druhej polovice primiešajte kakaový prášok a cesto na plechu pokvapkajte kakaovým cestom. Ja ho trochu “popichám” vidličkou. Vložím ho do rúry, po 5 minútach znížim teplotu na 180 stupňov a pečiem asi 40 minút bez otvárania dvierok. Po upečení ho vyberiem a nechám asi 5 minút vychladnúť, trochu sa sploští.
  5. Obe kyslé smotany zmiešam s práškovým cukrom a natriem na teplý koláč. Nechala som to celé vychladnúť a potom som to dala do chladničky, aby krém a kyslá smotana stuhli. Pred podávaním posypem vrch mletou škoricou.
DOBRÚ CHUŤ a ak sa Vám recept páči, zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*