Ingrediencie na piškótové cesto:
- 5 vajec L.
- 1 šálka hladkej pšeničnej múky (250 ml pohára)
- 1 šálka cukru
- 2 polievkové lyžice zemiakovej múky
- 1,5 lyžičky prášku do pečiva
- 1 polievková lyžica oleja
- 1 polievková lyžica horúcej vody
Ostatné zložky:
- 1 téglik džemu z čiernych ríbezlí alebo 3/4 podľa veľkosti téglika.
- 2 suché rožky
- 3 poháre mlieka
- 1/2 šálky cukru
- 250 gramov margarínu alebo masla
- 200 gramov kokosových hoblín
- 1 balíček vanilkového cukru
Príprava:
- Pečenie piškót: bielka vyšľaháme so štipkou soli na tuhú penu. Na konci šľahania pridáme cukor. Keď je pena vyšľahaná, za stáleho miešania pridáme jeden žĺtok. Potom zalejeme obe múky s práškom do pečiva a jemne premiešame. Nakoniec zalejeme olejom a vodou. Dôkladne premiešame, kým sa suroviny nespoja.
- Hotové cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. (U mňa bol použitý plech 40 × 26 cm, ale smelo môžeme použiť aj menší, 36 × 24 cm. Piškóta bude vyššia a bude sa ľahšie krájať) :).
- Piškótu vložíme do vyhriatej rúry na 180 stupňov a pečieme asi 35 minút. Po upečení necháme úplne vychladnúť.
- Príprava hmoty: suché rožky zalejeme 2 pohármi studeného mlieka a necháme zmäknúť. Potom ich rozdrvte vidličkou, ale mlieko nevypúšťajte. Zvyšný pohár mlieka prevaríme spolu s cukrom a vanilkovým cukrom. Potom pridajte nastrúhané rožky s mliekom a polovicu kokosových lupienkov (100 gramov). Po celú dobu za stáleho miešania varte asi 5 minút a potom odstavte a nechajte vychladnúť.
- Keď hmota vychladne, primiešame mäkké maslo / margarín a potom za stáleho miešania pridáme lyžicu vychladnutej hmoty.
- Skladanie cesta: vychladnutú piškótu vyberieme z plechu a rozrežeme na dve časti. Jednu polovicu vložíme späť na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Na piškótu natrieme ríbezľový džem, potom vyložíme a natrieme polovicou masy. Prikryjeme druhou polovicou cesta. Zľahka zatlačte. Zvyšnú hmotu natrieme na vrch torty.
- Zvyšné kokosové lupienky opražíme na suchej panvici a potom nimi posypeme vrch koláča.
- Hotové cesto odložíme na noc do chladničky.
Prajeme príjemné pečenie a dobrú chuť😊👩🍳
Zdieľajte tento recept aj s Vašimi priateľmi na Facebooku. Ďakujeme :).
Leave a Reply