Koláč z labutieho páperia: Božský recept mojej mamy!


Ingrediencie na piškótové cesto:
  • 5 vajec L.
  • 1 šálka hladkej pšeničnej múky (250 ml pohára)
  • 1 šálka cukru
  • 2 polievkové lyžice zemiakovej múky
  • 1,5 lyžičky prášku do pečiva
  • 1 polievková lyžica oleja
  • 1 polievková lyžica horúcej vody
Ostatné zložky:
  • 1 téglik džemu z čiernych ríbezlí alebo 3/4 podľa veľkosti téglika.
  • 2 suché rožky
  • 3 poháre mlieka
  • 1/2 šálky cukru
  • 250 gramov margarínu alebo masla
  • 200 gramov kokosových hoblín
  • 1 balíček vanilkového cukru


Príprava:
  1. Pečenie piškót: bielka vyšľaháme so štipkou soli na tuhú penu. Na konci šľahania pridáme cukor. Keď je pena vyšľahaná, za stáleho miešania pridáme jeden žĺtok. Potom zalejeme obe múky s práškom do pečiva a jemne premiešame. Nakoniec zalejeme olejom a vodou. Dôkladne premiešame, kým sa suroviny nespoja.
  2. Hotové cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. (U mňa bol použitý plech 40 × 26 cm, ale smelo môžeme použiť aj menší, 36 × 24 cm. Piškóta bude vyššia a bude sa ľahšie krájať) :).
  3. Piškótu vložíme do vyhriatej rúry na 180 stupňov a pečieme asi 35 minút. Po upečení necháme úplne vychladnúť.
  4. Príprava hmoty: suché rožky zalejeme 2 pohármi studeného mlieka a necháme zmäknúť. Potom ich rozdrvte vidličkou, ale mlieko nevypúšťajte. Zvyšný pohár mlieka prevaríme spolu s cukrom a vanilkovým cukrom. Potom pridajte nastrúhané rožky s mliekom a polovicu kokosových lupienkov (100 gramov). Po celú dobu za stáleho miešania varte asi 5 minút a potom odstavte a nechajte vychladnúť.
  5. Keď hmota vychladne, primiešame mäkké maslo / margarín a potom za stáleho miešania pridáme lyžicu vychladnutej hmoty.
  6. Skladanie cesta: vychladnutú piškótu vyberieme z plechu a rozrežeme na dve časti. Jednu polovicu vložíme späť na plech vystlaný papierom na pečenie.
  7. Na piškótu natrieme ríbezľový džem, potom vyložíme a natrieme polovicou masy. Prikryjeme druhou polovicou cesta. Zľahka zatlačte. Zvyšnú hmotu natrieme na vrch torty.
  8. Zvyšné kokosové lupienky opražíme na suchej panvici a potom nimi posypeme vrch koláča.
  9. Hotové cesto odložíme na noc do chladničky.
Prajeme príjemné pečenie a dobrú chuť😊👩‍🍳
Zdieľajte tento recept aj s Vašimi priateľmi na Facebooku. Ďakujeme :).

Written By
More from redakcia
Máte radi pistácie? Tu je 10 pozitívnych účinkov, ktoré pocítite po zjedení 1 hrste pistácií denne!
Pistácie sú veľmi užitočným a zdravým druhom olejnatých semien, ktoré sú plné...
Read More
Leave a comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *