Koláčik s perníkovým krémom: Dobrota, ktorá zmizne rýchlosťou blesku!

Potrebujete:
  • 1 kocka masla (200 g)
  • 200 g tmavej čokolády
  • 8 vajec
  • 1 šálka cukru (200 g)
  • 1 a 1/3 šálky polohrubej múky (200 g)
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva (10 g)
  1. Dno plechu vystelieme papierom na pečenie.
  2. Rúru si vyhrejeme na 160 stupňov Celzia, horný a dolný ohrev, bez horúceho vzduchu.
  3. Potom rozpustite maslo s čokoládou, pričom nezabudnite hmotu nevariť, ale iba zahrievať, kým sa nerozpustí.
  4. V ďalšom kroku dáme do misky mixéra celé vajcia, pridáme cukor a šľaháme 15 minút pri najvyššej rýchlosti mixéra.
  5. Počas tejto doby zmiešame múku s práškom do pečiva.
  6. Potom znížime otáčky mixéra a pomaly malým prúdom pomaly prilievame rozpustenú čokoládu (môže byť teplá).
  7. Keď je všetka čokoláda v miske mixéra, mixér odstavte a pridajte múku a prášok.
  8. Jemne premiešajte a pridajte 2-3 polievkové lyžice naraz.
  9. Keď je cesto hotové, vylejeme ho na pripravený plech a vložíme do predhriatej rúry.
  10. Pečieme asi 40 minút. Keď je cesto hotové, vyberieme ho z rúry a necháme 15 minút vychladnúť. Po vychladnutí rozrežeme na 3 vršky.
  11. Poznámka: piškótový koláč je možné upiecť aj 2 dni pred výrobou koláča a skladovať pevne zabalený v chladničke.
Na namáčanie piškóty:
  • 1,5 šálky prevarenej vody (375 ml)
  • 2 plné čajové lyžičky cukru (10 g)
  • 1/2 citrónovej šťavy
    alebo
  • 3 čajové lyžičky instantnej kávy
  • 1 šálka vriacej vody (na prípravu kávy) (250 ml)
  • 2-3 lyžice tinktúry maliny alebo slivovice
  • citrónová šťava

V oboch prípadoch ingrediencie zmiešame a necháme vychladnúť. (Instantnú kávu si vopred uvaríme.)

Perníková hmota:
  • 200 g mäkkého masla
  • 500 g syra mascarpone
  • 2 polievkové lyžice práškového cukru
  • 1 šálka sušeného mlieka (100 g)
  • 1 plná šálka pomletého perníka (150 g)
  • 200 g sušených sliviek, namočených
  • 1 lyžička škorice
  1. Pár hodín pred pečením namočte slivky do horúcej vody. Na namáčanie môžete použiť aj alkohol, potom je najlepšie nechať cez noc pevne zakryté.
  2. Medovník pomelieme najemno. Potom to isté urobíme so slivkami. Na krém môžete použiť upečený, domáci perník z akéhokoľvek receptu (aj suchý) alebo kúpený v obchode.
  3. Mäkké maslo vymiešame. Keď je vymiešané a nadýchané, pridajte syr mascarpone (niekoľko lyžíc naraz) a miešajte, kým sa suroviny nespoja.
  4. Ak krém začne tuhnúť, môžete ho zohriať v miske s horúcou vodou.
  5. Potom  pridajte práškový cukor a potom sušené mlieko. Všetko premiešame len aby sa suroviny spojili.
  6. 2/3 krému dáme na namočený piškótový vrch, do zvyšku pridáme mletý perník a slivky a lyžičku škorice. Krém miešajte, kým nebude jednotný a hladký.
  7. Keď je krém hotový, položte ho na druhý piškótový vrch a prikryte posledným vrchom, pričom nezabudnite namočiť.
  8. Vypracovaný koláč dáme na chvíľu do chladničky (počas prípravy polevy).
Poleva:
  • 150 g mliečnej čokolády
  • 50 g smotany 30%
  1. Čokoládu nalámeme na kúsky a hodíme do žiaruvzdornej misy.
  2. Potom pridajte smotanu.
  3. Zohrievajte, kým sa ingrediencie nerozpustia.
  4. Hotovou polevou polejeme koláč.

Postup si môžete pozrieť aj v priloženom videu:)

Dobrú chuť!👌👩‍🍳❤😋

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*