Potrebujete:
- 1 kocka masla (200 g)
- 200 g tmavej čokolády
- 8 vajec
- 1 šálka cukru (200 g)
- 1 a 1/3 šálky polohrubej múky (200 g)
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva (10 g)
- Dno plechu vystelieme papierom na pečenie.
- Rúru si vyhrejeme na 160 stupňov Celzia, horný a dolný ohrev, bez horúceho vzduchu.
- Potom rozpustite maslo s čokoládou, pričom nezabudnite hmotu nevariť, ale iba zahrievať, kým sa nerozpustí.
- V ďalšom kroku dáme do misky mixéra celé vajcia, pridáme cukor a šľaháme 15 minút pri najvyššej rýchlosti mixéra.
- Počas tejto doby zmiešame múku s práškom do pečiva.
- Potom znížime otáčky mixéra a pomaly malým prúdom pomaly prilievame rozpustenú čokoládu (môže byť teplá).
- Keď je všetka čokoláda v miske mixéra, mixér odstavte a pridajte múku a prášok.
- Jemne premiešajte a pridajte 2-3 polievkové lyžice naraz.
- Keď je cesto hotové, vylejeme ho na pripravený plech a vložíme do predhriatej rúry.
- Pečieme asi 40 minút. Keď je cesto hotové, vyberieme ho z rúry a necháme 15 minút vychladnúť. Po vychladnutí rozrežeme na 3 vršky.
- Poznámka: piškótový koláč je možné upiecť aj 2 dni pred výrobou koláča a skladovať pevne zabalený v chladničke.
Na namáčanie piškóty:
- 1,5 šálky prevarenej vody (375 ml)
- 2 plné čajové lyžičky cukru (10 g)
- 1/2 citrónovej šťavy
alebo - 3 čajové lyžičky instantnej kávy
- 1 šálka vriacej vody (na prípravu kávy) (250 ml)
- 2-3 lyžice tinktúry maliny alebo slivovice
- citrónová šťava
V oboch prípadoch ingrediencie zmiešame a necháme vychladnúť. (Instantnú kávu si vopred uvaríme.)
Perníková hmota:
- 200 g mäkkého masla
- 500 g syra mascarpone
- 2 polievkové lyžice práškového cukru
- 1 šálka sušeného mlieka (100 g)
- 1 plná šálka pomletého perníka (150 g)
- 200 g sušených sliviek, namočených
- 1 lyžička škorice
- Pár hodín pred pečením namočte slivky do horúcej vody. Na namáčanie môžete použiť aj alkohol, potom je najlepšie nechať cez noc pevne zakryté.
- Medovník pomelieme najemno. Potom to isté urobíme so slivkami. Na krém môžete použiť upečený, domáci perník z akéhokoľvek receptu (aj suchý) alebo kúpený v obchode.
- Mäkké maslo vymiešame. Keď je vymiešané a nadýchané, pridajte syr mascarpone (niekoľko lyžíc naraz) a miešajte, kým sa suroviny nespoja.
- Ak krém začne tuhnúť, môžete ho zohriať v miske s horúcou vodou.
- Potom pridajte práškový cukor a potom sušené mlieko. Všetko premiešame len aby sa suroviny spojili.
- 2/3 krému dáme na namočený piškótový vrch, do zvyšku pridáme mletý perník a slivky a lyžičku škorice. Krém miešajte, kým nebude jednotný a hladký.
- Keď je krém hotový, položte ho na druhý piškótový vrch a prikryte posledným vrchom, pričom nezabudnite namočiť.
- Vypracovaný koláč dáme na chvíľu do chladničky (počas prípravy polevy).
Poleva:
- 150 g mliečnej čokolády
- 50 g smotany 30%
- Čokoládu nalámeme na kúsky a hodíme do žiaruvzdornej misy.
- Potom pridajte smotanu.
- Zohrievajte, kým sa ingrediencie nerozpustia.
- Hotovou polevou polejeme koláč.
Postup si môžete pozrieť aj v priloženom videu:)
Dobrú chuť!👌👩🍳❤😋
Leave a Reply