Krehké muffiny so smotanou a ovocím sú pre mňa veľmi milou spomienkou z detstva 😉 Pri hľadaní tejto chuti, listovaní v rôznych receptoch nájdených na internete som našla ten, ktorý túto chuť podľa mňa najlepšie vystihuje… Nižšie uvádzam môj obľúbený recept na krehké muffiny.
Ingrediencie:
- 2 žĺtky
- 200 g masla
- 300 g hladkej múky
- 100 g práškového cukru
- soľ
Krém:
- 250 g hustej smotany (30%)
- 250 g syra mascarpone
- 100 g bielej čokolády (1 tableta)
Voliteľné:
- ovocie ako hrozno, broskyne, banány, ananás, kiwi atď.
niektoré posýpky ako čokoládové hobliny, hrášok atď.
Príprava:
- Pripravíme si dosku na pečivo.
- Na dosku preosejeme 300 g múky a pridáme trochu soli.
- Vychladnuté maslo nakrájame na malé kúsky a poukladáme na vymastenú dosku s múkou.
- Maslo nasekajte širokým nožom tak, aby vznikla konzistencia podobná drobeniu.
- Potom k vymiešaným surovinám pridáme práškový cukor a žĺtky a celé premiešame.
- Z cesta vytvarujte guľu, zabaľte ju do potravinovej fólie a nechajte 30-40 minút v chladničke.
- Vychladnuté cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 3 mm. Aby sa cesto neprilepilo na dosku, oplatí sa ho posypať múkou.
- Pripravené cesto vykrajujte napríklad pomocou pohára alebo kruhovej formy. Je dôležité, aby bol priemer väčší ako priemer použitých foriem.
- Potom si rozpustíme trochu masla a potrieme ním napríklad štetcom naše formičky.
- Pripravené formy by mali byť zaplátané predtým pripravenými “placky” cesta.
- Potom sa oplatí chladiť všetky formičky asi 40-60 minút v chladničke.
- Posledným krokom je vyhriať rúru na cca 200 stupňov, vložiť pripravené košíčky a počkať kým zozlatnú (mne to trvá cca 15-20 minút).
Príprava krému:
- Tabuľku bielej čokolády rozpustíme vo vodnom kúpeli (čokoládu vložíme do misky a misku vložíme do hrnca s vriacou vodou).
- Vychladnutú čokoládu (izbovej teploty) zmiešame mixérom so syrom mascarpone.
- V samostatnej miske vyšľaháme smotanu.
- Do šľahačky za stáleho miešania postupne pridávame mascarpone s čokoládou (ja používam mixér s otočnou misou).
- Košíčky naplníme krémom a na vrch poukladáme ovocie alebo iné prísady 😉
Dobrú chuť!
Leave a Reply