Kravské mlieko nás zbavuje vápnika!

Vedec vysvetľuje, ako vám kravské mlieko odčerpáva vápnik z kostí a robí ich krehkejšími. Je pozoruhodné analyzovať, prečo mnohí z nás veria, že kravské mlieko, ktorého primárnou funkciou je napomáhať vývinu teliat, je vhodné aj pre ľudské bytosti. Sme jediný živočíšny druh na planéte, ktorý konzumuje mlieko iného zvieraťa. Ba čo viac, aj jediný druh na planéte, ktorý v pití mlieka pokračuje i po ukončení dojčenia. To by bolo neakceptovateľné ešte aj u kráv.

Následky veľkovýroby mlieka

Existuje množstvo štúdií dokazujúcich, že pitie mlieka vedie ku zvýšenej miere úmrtnosti a v skutočnosti robí kosti k zlomeninám náchylnejšími, nie pevnejšími. Jedným z príkladov by mohla byť rozsiahla štúdia výskumníkov zo švédskej univerzity v Uppsale. Pomaly si však začíname uvedomovať, že náš zvyk piť mlieko je jedným z hlavných zdrojov mnohých zdravotných problémov a chronických ochorení. Nezabúdajme ani na fakt, že 80% ničenia amazonského dažďového pralesa je dôsledkom pasenia zvierat chovaných na mäso a mliečne výrobky. Je tak jedným z hlavných zdrojov ničenia a znečisťovania životného prostredia.

Keď podporujeme mliekarenský priemysel, podporujeme aj týranie zvierat, utrpenie a bolesť. Kravy sú násilne oplodňované, aby sa im mohlo tvoriť mlieko a keď sa im narodia teľatá, násilne ich odtrhnú od matiek a mieria priamo na bitúnok. Živočíšna poľnohospodárska výroba je jednou z najväčších dnešných genocíd na planéte a ukazuje, ako veľmi sme stratili svoje spojenie so všetkým stvorením.

Laktózová intolerancia

Vráťme sa však späť k obavám o zdravie spotrebiteľa. Keď sa prizrieme všetkým ostatným zvieratám, ktoré nekonzumujú mlieko iného zvieraťa alebo ho nekonzumujú po období dojčenia, deje sa tak preto, lebo v staršom veku už nemajú enzýmy, ktoré by rozkladali cukor nachádzajúci sa v mlieku (laktózu). Ani my nie sme iní, čo vysvetľuje, prečo je u niektorých etnických populácií vo svete laktózová intolerancia prítomná až u 90% populácie.

Závratných 70 % svetovej populácie má v istej miere laktózovú intoleranciu. Napriek tomu sa však niektorí ľudia mohli vyvinúť a prispôsobiť k celkom dobrému znášaniu kravského mlieka. To je dôvod, prečo tieto informácie nemusia platiť pre všetkých. Celkovo sa však rozhodne javí, že robíme niečo neprirodzené.

Vysvetliť sa to dá vedou. Ľudia v skutočnosti tento enzým nikdy nemali, a tak sme si kvôli tráveniu cukru v mlieku, teda kravskom, museli vyvinúť gén LCT, ktorý sa získava mutáciou. Tento laktózový gén nám umožňuje spracovávať laktózu v dospelosti. Očividne nerobíme to, čo je prirodzené a v súlade s našimi telami. S touto informáciou som sa prvýkrát stretol u Katherine S. Pollardovej, PhD., z University of California v San Franciscu, v tejto prednáške.

Metabolická acidóza

Jedna z najdôležitejších vecí, ktoré si ľudia začínajú uvedomovať, je fakt, že živočíšne bielkoviny môžu byť v skutočnosti pre ľudskú konzumáciu škodlivé a že oveľa lepšou voľbou sú bielkoviny rastlinného pôvodu. Hlbšie sa tomuto venuje aj článok (v angličtine) na stránke Collective Evolution Bielkoviny rastlinného pôvodu verzus bielkoviny z mäsa: ktoré sú lepšie pre vaše telo?

Zahoďte okuliare a zlepšite si zrak

Jedna z vecí, ktoré živočíšne bielkoviny robia, je to, že spúšťajú metabolickú acidózu. K tej dochádza vtedy, keď telo vytvára priveľa kyseliny a stáva sa veľmi kyslým. To môže byť spôsobené viacerými záležitosťami, napríklad absorpciou kazeínu nachádzajúceho sa v živočíšnych bielkovinách. V kravskom mlieku tvorí kazeín takmer 90% bielkovín.

Keď telo zažíva tento druh acidózy, tak je vlastne nútené kompenzovať to kradnutím vápnika z kostí, aby pomohol neutralizovať zvýšenú kyslosť. Po čase má toto všetko vážne a škodlivé účinky na kostné zdravie, čo dokázali štúdie. O škodlivých následkoch tejto bielkoviny, hlavne jej rakovinotvorných účinkoch, sme sa podrobne venovali aj v článku 12 000 lekárov žiada, aby bolo na syroch rovnaké varovanie pred rakovinou ako na cigaretách.

Boli sme oklamaní

Veda nám hovorí, že národy s vysokým výskytom fraktúr krčka bedrovej kosti a osteoporózy majú zároveň aj veľmi vysoký príjem vápnika. Na základe tejto súvislosti a faktu, že bielkoviny živočíšneho pôvodu spôsobujú metabolickú acidózu, vysávanie vápnika z kostí – v priamom rozpore s tým, čomu by nás chcel prinútiť veriť mliekarenský priemysel – je ľahké vidieť, že sme boli uvedení do omylu. Štúdie tiež ukázali, že bielkoviny živočíšneho pôvodu môžu „spustiť“ rakovinu.

Pochádza to hlavne zo štúdie amerického biochemika Dr. Colina Campbella, ktorý sa špecializuje na účinok výživy na dlhodobé zdravie. Je emeritným profesorom nutričnej biochémie Jacoba Goulda Schurmana na Cornell University. Učenci ako Campbell sú pre svet veľmi dôležití, pretože sú jedni z mála, ktorí skutočne skúmajú a študujú výživu a zdravie, teda niečo, čo úplne ignoruje náš súčasný zdravotnícky priemysel.

Nie je to irónia, že doktori medicíny sa neučia nič o výžive? Ako to môže dávať zmysel? Je to tým, že súčasná medicína dáva pred zdravím prednosť zisku. Ako jedna z najkomplexnejších štúdií o výžive, ktoré boli kedy vykonané, sa stala známou Čínska štúdia od Dr. Campbella (dá zohnať v niektorých internetových kníhkupectvách). Má nesmierne dosahy na stravovanie, chudnutie a dlhodobé zdravie. Rozličnými spôsobmi, ktoré ľudia nie sú pripravení akceptovať, sa dotýka aj živočíšnych bielkovín.

Záver

Veľkým poučením je uvedomiť si, že sme boli uvedení do omylu potravinárskym priemyslom rôznych odvetví. Produkty, ktoré boli presadzované ako zdravé, napríklad mlieko, očividne zdravé nie sú a sú príčinou mnohých ochorení. Hromadný marketing a potravinárska propaganda, spoločne s farmaceutickým priemyslom, majú v oblasti zdravia úplnú kontrolu nad tým, čo pokladáme za skutočné. Falšujú dokonca aj vedu, aby vyvrátili tvrdenia tej skutočnej, nestrannej vedy, ktorá silne namieta voči tomu, čo presadzujú tieto priemyselné odvetvia.

Nie je ľahké vzdať sa toho, k čomu sme boli tak dlho programovaní veriť, no v konečnom súčte je v otázke jedla a výživy oveľa cennejšie kritické myslenie a nezávislý výskum. Sú lepšie než spoliehať sa v otázke informácií na naše zdravotnícke asociácie a učebnice. Nebojte sa preto myslieť samostatne, robiť si vlastný výskum a za pomoci skúseností načúvať svojmu telu.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*