Krémový koláč, ktorému jednoducho neodoláte!

Ingrediencie
  • 3 vaječné bielka,
  • 2,5 lyžice cukru,
  • 1/2 lyžičky polohr. múky,
  • 50 g mletých vlašských orechov (alebo lieskových).
  • Uvedené suroviny vystačia na 1 plech, takže na tri plechy počítame trojnásobok surovín.
Ingrediencie na vanilkový krém:
  • 3 vaječné žĺtky,
  • 10 lyžíc cukru,
  • 2 lyžice hl. múky,
  • 2 vrecká vanilkového cukru,
  • 350 ml mlieka,
  • 170 g masla.
Ingrediencie na karamelovo-orieškový krém:
  • 350 ml smotany,
  • 200 g cukru,
  • 120 g nasekaných vlašských alebo lieskových orechov.
Postup:
  1. Urobte vanilkový krém: žĺtky, cukor, múku, vanilkový cukor a mlieko dáme do misky, miešame, kým nezostanú hrudky a varíme na miernom ohni, kým nebude krémová. Krém necháme vychladnúť. Maslo vymiešame do peny a po lyžiciach pridávame studenú smotanu.
  2. Urobte pláty: bielka vyšľaháme ručným mixérom, pridáme cukor a šľaháme, kým nebude lesklý. Pridajte múku a vlašské orechy a premiešajte. Plech vystelieme papierom na pečenie, vložíme doň pripravené cesto. Pečieme vo vyhriatej rúre na 170 stupňov 20 minút. Upečené necháme vychladnúť, upečieme aj ďalšie dva plechy. Keďže pracujeme s vaječnou penou, primiešame vždy len jednu porciu hmoty, aby sa pena nesrazila.
  3. Urobte karamelovo-orieškový krém: v miske roztopte cukor, keď sa stane karamelom, ihneď ho vylejte na papier na pečenie. Veľmi rýchlo sa stane pevným. Prikryjeme papierom na pečenie, potom roztlačíme valčekom. Dávajte pozor, aby ste ho nerozbili na prášok alebo veľmi malé kúsky, pretože to bude chrumkavá časť koláča. Smotanu vyšľaháme ručným mixérom, pridáme kúsky karamelu a vlašské orechy (alebo lieskové orechy).
  4. Keď je všetko pripravené, zostavte koláč. Na prvý plát natrieme 1/3 vanilkového krému a časť karamelovo-orieškového krému, navrch dáme druhý plát, vrstvu vanilkového krému a vrstvu karam.-orieškového krému, prikryjeme zvyšným plátom. Takto pokračujeme, kým sa neminie krém a pláty. Navrch natrieme vanilkový krém, potom karam.-orieškový krém a posypeme vlašskými orechmi.
  5. Dajte do chladničky aspoň na hodinu, potom nakrájajte.
Prajeme dobrú chuť!

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*