Ingrediencie
Na domáce langoše pre štyri osoby si nachystajte:
- 750 g hladkej múky do cesta a cca 100 g na podsypávanie
- 400 ml kefírového mlieka
- 200 ml prevarenej vody
- 1 kocku droždia (42 g)
- 10 g cukru
- Štipku soli
- Olej na vyprážanie
Príprava
Najprv si v miske zarobte na kvások. V asi 50 ml prevarenej teplej vody si rozmiešajte cukor a droždie. Voda by mala mať približne 30 °C. Misku s kváskom si prehoďte čistou bavlnenou utierkou a nechajte ju na teplom mieste aspoň pol hodiny, aby kvások pekne vykvasil.
Po pol hodine si preosejte múku do veľkej misy, urobte v nej jamku a kvások do neho prelejte. Nechajte pracovať ešte asi štvrť hodiny a až potom začnite zarábať na cesto. Do múky s kváskom prilejte zvyšok vody a kefír, pridajte štipku soli a cesto rukami vypracujte tak, aby držalo tvar a nelepilo sa na misu ani na vaše prsty. Teraz dajte cesto na hodinu vykysnúť. Misu s ním opäť prehoďte utierkou a nechajte ju hodinu tam, kde vám kvasil kvások.
Po hodine si z cesta vytvarujte bochníčky podľa veľkosti panvice, na ktorej budete langoše smažiť. Bochníčky nechajte ešte asi päť minút a potom si ich rukami roztlačte na typickú langošovú placku. Pritom si ich podsypávajte zvyškom múky. Prstami alebo nožom v ceste ešte pred smažením urobte brázdy, aby sa mala náplň kde uchytiť. Nakoniec langoša do zlatista osmažte na rozpálenom oleji. Podávajte s kečupom alebo paradajkovým pyré, cesnakom a so strúhaným syrom.
Dobrú chuť 😋😋👌👌👌! Zdieľajte tento super recept aj so svojimi priateľmi.
Leave a Reply