Ingrediencie:
Cesto:
- 250 ml – mlieko
- štipka soli
- 2 ks – žĺtka
- 100 g – hera
- 500 g – hl. múka
- 100 g – cukor
- 1/2 kocky – droždie
- 1 lyžica – rum
Tvarohová plnka:
- 250 g – tvaroh
- 1/2 bal. – vanilkový puding
- cukor podľa chuti
- prípadne mlieko na zriedenie
Posýpka:
- 100 g – krupicový cukor
- 100 g – hrubá múka
- 100 g – maslo
Suroviny na dokončenie:
- ríbezle alebo iné ovocie
- vajíčko na potretie
Postup:
- Najprv si urobíme kvások: do vlažného mlieka dáme cukor, rozdrobené droždie, rum a lyžicu múky. Necháme štvrť hodiny odpočinúť.
- Do múky vmiešame soľ, kvások, heru a žĺtka a spracujeme na hladké cesto.
- Cesto poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste asi 1,5 hodiny vykysnúť.
- Náplň pripravíme zmiešaním všetkých surovín. Hustotu upravíme mliekom tak, aby šiel tvaroh vytlačiť z vrecúška na zdobenie.
- Vykysnuté cesto vyvaľkáme na 0,5 cm placku, vykrojíme pohárikom kolieska, ktoré uprostred trochu stlačíme. Na každé koliesko vytlačíme tvaroh a doprostred dáme ríbezle.
- Posýpku vytvoríme miešaním všetkých surovín medzi prstami. Koláčiky posypeme posýpkou, okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C do zlatista.
Dobrú chuť! 😋
Ak sa Vám recept na kysnuté koláčiky páči, zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi na Facebooku.
Leave a Reply