- Rolky sú venované môjmu neodolateľnému synovcovi Davidovi, ktorý bol mojou inšpiráciou pre niečo nové…
Ingrediencie
CESTO:
- 1 kg hladkej múky
- 50 dkg margarínu
- 4 dl kyslej smotany
- štipka soli
PLNKA:
- 25 dkg mletých vlašských orechov
- 20 dkg cukru
- 10 dkg hrozienok
- 2 polievkové lyžice rumu
- 1 lyžica medu
- 1 citrón – strúhaná kôra
- pol lyžičky škorice
- 2 dl horúceho mlieka
- 2 polievkové lyžice (spolu) strúhanky
Príprava
- Cesto: Zmäknuté maslo zmiešame s múkou a soľou tak, aby sa maslo úplne rozpadlo a až potom pridáme jednu smotanu, premiešame (môžeme použiť mixér) a z cesta odoberieme toľko múky, aby sme získali kompaktnú zmes, potom pridáme druhú kyslú smotanu do časti, ktorá zostala múčna. Pomocou nástavca na cesto miešame, kým nebude kompaktné. Nechajte ho v chladničke dve hodiny alebo lepšie cez noc.
- Náplň:Vlašské orechy, cukor, škoricu, hrozienka, med a nastrúhanú citrónovú kôru zmiešame a všetko zalejeme horúcim mliekom. Dobre premiešame a potom pridáme 2 polievkové lyžice strúhanky.
- Po vybratí z chladničky toto množstvo rozdeľte na dve časti. Vezmeme prvú časť a rozvaľkáme na tenko na obdĺžnik s rozmermi 60×60 cm. Potom rovnobežne s protiľahlými dlhšími stranami dáme plnku dva cm do okraja, raz preložíme a natenko potrieme rozšľahaným žĺtkom, potom znova preložíme a odrežeme a trochu posunieme alebo všetko preložíme na jednu stranu . Pokračujte v procese, kým sa cesto nespotrebuje. To isté zopakujte s druhou polovicou cesta.
- Vzniknuté rolky poukladáme vedľa seba a nakrájame na 4 cm dlhé sušienky. Pečieme pri 180°C 20 minút.
- Ešte teplé obalíme v práškovom cukre.
Dobrú chuť a nezabudnite tento chutný recept zdieľať aj so svojimi priateľmi.
Leave a Reply