Potrebné prísady:
- 28 dkg hladkej múky
- 10 dkg cukru múčka
- 1 lyžička jedlej sódy alebo prášku do pečiva
- 5dkg rozpustené Hery alebo masla
- 2 vajcia
- 1 lyžica rumu
- 1 lyžica tekutého medu
- štipka soli
Krém:
- 1L mlieka
- 3 vanilkové pudingy
- 25 dkg Hery alebo masla
- 4 žĺtky
- 15-20 dkg cukru
- 2 -3 smotany na šľahanie
- práškový cukor na posypanie
Postup:
- Zmiešame múku s jedlou sódou, pridáme ostatné suroviny a na doske vypracujeme vláčne cesto. Ako každé medové cesto, aj toto by malo chvíľočku odpočívať v chladničke.
- Cesto si rozdelíme na 2 diely, z každého vyvaľkáme plát s rozmermi plechu. Pláty pečieme na obrátenej strane (pláty na seba dobre sedia a lepšie to vyzerá) vymasteného a vysypaného plechu – cesto naň prenesieme pomocou valčeka. Upečieme do ružova.
- Krém: V troche mlieka rozmiešame pudingové prášky a cukor. Do zvyšku mlieka pridáme žĺtky a dáme variť. Tesne pred bodom varu prilejeme zvyšok mlieka s pudingom a vymiešame hladkú pudingovú kašu. Po vychladnutí zašľaháme zmäknutý tuk – mal by mať izbovú teplotu.
- Upečené cesto dáme do plechu, rozotrieme pudingový krém, na to natrieme ušľahanú šľahačku a prikryjeme druhou medovým cestom. Uchovávame v chladničke, krémeše sú najlepšie na druhý deň, kedy medové pláty zvláčnia.
DOBRÚ CHUŤ!👩🍳👌😋
Autor receptu Lucia Kratochvílová
Leave a Reply