Ingrediencie na piškótové cesto:
- 6 vajec
- 100 g hladkej múky
- 120 g cukru
- 2 polievkové lyžice kakaa
- 1 lyžička prášku do pečiva
Ingrediencie na kávovú hmotu:
- 600 g hustej smotany (30%)
- 250 g syra mascarpone
- 120 g práškového cukru
- 16 g instantnej kávy (asi 4 polievkové lyžice)
- 32 g želatíny (asi 4 polievkové lyžice)
- 100 ml vriacej vody na želatínu
Ingrediencie na kávové želé:
- 6 g instantnej kávy (asi 1,5 polievkovej lyžice)
- 24 g želatíny (približne 3 polievkové lyžice)
- 26 g cukru (asi 2 polievkové lyžice)
- 500 ml vriacej vody
Punč na namočenie sušienky:
- 200 ml vody
- 2 lyžičky cukru
- 2 polievkové lyžice amaretto likéru (voliteľné)
Postup:
- Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, pridáme cukor a ďalej šľaháme. Po jednom pridávame žĺtky a ďalej šľaháme. Mixér odložte. Potom vsypeme preosiatu pšeničnú múku zmiešanú s práškom do pečiva a kakaom. Všetko jemne ručne premiešajte lyžičkou (napr. drevenou vareškou). Cesto vylejeme do obdĺžnikovej formy s rozmermi 24 x 38 cm, ktorej dno je vyložené papierom na pečenie.
- Formu vložíme do predhriatej rúry a pečieme cca 20 minút (horný a spodný ohrev), pri teplote 160 – 170°C. Pre istotu skontrolujte špajdľou a zapichnite ju do stredu cesta. Keď je tyčinka čistá, koláč je hotový.
- Piškótu necháme 15 minút vo vypnutej, zatvorenej rúre. Potom vyberte z plechu, odstráňte papier na pečenie a nechajte vychladnúť. Po vychladnutí piškóty rozrežeme vonkajšiu kôrku a prekrojíme ju pozdĺžne na polovicu.
Príprava kávového želé:
- Želatínu rozpustíme v 500 ml vriacej vody, potom pridáme instantnú kávu a cukor. Všetko dobre premiešame, kým sa suroviny nespoja.
- Želé necháme vychladnúť. Pred naliatím na cesto musí mierne stuhnúť! Najlepšie je pripraviť si ho na začiatku prípravy cesta, pretože želé bude chladnúť niekoľko hodín.
Príprava šľahačky:
- Želatínu a kávu rozpustíme vo vriacej vode a necháme vychladnúť.
- V miske vyšľaháme hustú smotanu a keď začne hustnúť, pridáme práškový cukor a syr mascarpone. Dôkladne premiešame, aby sa všetky ingrediencie dobre spojili.
- Potom znížime otáčky mixéra a tenkým prúdom pridáme vychladnutú želatínu s kávou a cukrom a miešame len toľko, aby sa suroviny spojili.
- Hmotu rozdelíme na dve časti na 2/3 a 1/3.
Prekladanie cesta:
- Piškótu dáme do formy na pečenie, v ktorej ju pečieme, vystlanej papierom na pečenie. Polovicu piškóty vložíme do formy a namáčame punčom pripraveným zo zmiešaných surovín: vody, cukru a prípadne likéru amaretto.
- 2/3 smotanovo-kávovej hmoty vylejeme na vrch piškóty a prikryjeme druhou piškótou, tiež namočíme. Teraz dáme druhú časť smotanovo-kávovej hmoty (1/3) na druhú piškótu. Vložte plech na pečenie do chladničky.
- Keď želé mierne vychladne, vyberieme formu z chladničky a želé nalejeme na vrch torty. Želé sa pekne roztečie na cesto. Tortu dáme na pár hodín do chladničky.
Dobrú chuť!
Ak sa Vám recept páči, potom sa oň podeľte aj s ostatnými. Ďakujeme. 💗
Leave a Reply