Lahodný, kávový koláč: Recept pre gurmánov!

Ingrediencie na piškótové cesto:
  • 6 vajec
  • 100 g hladkej múky
  • 120 g cukru
  • 2 polievkové lyžice kakaa
  • 1 lyžička prášku do pečiva
Ingrediencie na kávovú hmotu:
  • 600 g hustej smotany (30%)
  • 250 g syra mascarpone
  • 120 g práškového cukru
  • 16 g instantnej kávy (asi 4 polievkové lyžice)
  • 32 g želatíny (asi 4 polievkové lyžice)
  • 100 ml vriacej vody na želatínu
Ingrediencie na kávové želé:
  • 6 g instantnej kávy (asi 1,5 polievkovej lyžice)
  • 24 g želatíny (približne 3 polievkové lyžice)
  • 26 g cukru (asi 2 polievkové lyžice)
  • 500 ml vriacej vody
Punč na namočenie sušienky:
  • 200 ml vody
  • 2 lyžičky cukru
  • 2 polievkové lyžice amaretto likéru (voliteľné)

Postup:
  1. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, pridáme cukor a ďalej šľaháme. Po jednom pridávame žĺtky a ďalej šľaháme. Mixér odložte. Potom vsypeme preosiatu pšeničnú múku zmiešanú s práškom do pečiva a kakaom. Všetko jemne ručne premiešajte lyžičkou (napr. drevenou vareškou). Cesto vylejeme do obdĺžnikovej formy s rozmermi 24 x 38 cm, ktorej dno je vyložené papierom na pečenie.
  2. Formu vložíme do predhriatej rúry a pečieme cca 20 minút (horný a spodný ohrev), pri teplote 160 – 170°C. Pre istotu skontrolujte špajdľou a zapichnite ju do stredu cesta. Keď je tyčinka čistá, koláč je hotový.
  3. Piškótu necháme 15 minút vo vypnutej, zatvorenej rúre. Potom vyberte z plechu, odstráňte papier na pečenie a nechajte vychladnúť. Po vychladnutí piškóty rozrežeme vonkajšiu kôrku a prekrojíme ju pozdĺžne na polovicu.

Príprava kávového želé:

  1. Želatínu rozpustíme v 500 ml vriacej vody, potom pridáme instantnú kávu a cukor. Všetko dobre premiešame, kým sa suroviny nespoja.
  2. Želé necháme vychladnúť. Pred naliatím na cesto musí mierne stuhnúť! Najlepšie je pripraviť si ho na začiatku prípravy cesta, pretože želé bude chladnúť niekoľko hodín.

Príprava šľahačky:

  1. Želatínu a kávu rozpustíme vo vriacej vode a necháme vychladnúť.
  2. V miske vyšľaháme hustú smotanu a keď začne hustnúť, pridáme práškový cukor a syr mascarpone. Dôkladne premiešame, aby sa všetky ingrediencie dobre spojili.
  3. Potom znížime otáčky mixéra a tenkým prúdom pridáme vychladnutú želatínu s kávou a cukrom a miešame len toľko, aby sa suroviny spojili.
  4. Hmotu rozdelíme na dve časti na 2/3 a 1/3.

Prekladanie cesta:

  1. Piškótu dáme do formy na pečenie, v ktorej ju pečieme, vystlanej papierom na pečenie. Polovicu piškóty vložíme do formy a namáčame punčom pripraveným zo zmiešaných surovín: vody, cukru a prípadne likéru amaretto.
  2. 2/3 smotanovo-kávovej hmoty vylejeme na vrch piškóty a prikryjeme druhou piškótou, tiež namočíme. Teraz dáme druhú časť smotanovo-kávovej hmoty (1/3) na druhú piškótu. Vložte plech na pečenie do chladničky.
  3. Keď želé mierne vychladne, vyberieme formu z chladničky a želé nalejeme na vrch torty. Želé sa pekne roztečie na cesto. Tortu dáme na pár hodín do chladničky.
Dobrú chuť!
Ak sa Vám recept páči, potom sa oň podeľte aj s ostatnými. Ďakujeme. 💗

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*