Lahodný, letný koláč: Vynikajúca kombinácia krehkého cesta, jemného krému mascarpone a čerstvých, šťavnatých malín.

Zloženie:
  • 250 g pšeničnej polohr. múky
  • 50 g práškového cukru
  • 130 g masla
  • 20 g bravčovej masti
  • štipka soli
  • 1 vajce
KRÉM Z MASCARPONE
  • 250 g syra mascarpone
  • 200 ml 42% alebo 36% smotany
  • 100 g práškového cukru
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • približne. 400 – 450 g malín (1 malý balíček)

Postup:
  1. Pripravte si tortovú formu s priemerom 27 cm a vymažte ju maslom. Múku nasypte do misy (netreba ju preosievať cez sito), primiešajte práškový cukor a štipku soli. Studené maslo a bravčovú masť nakrájajte na malé kocky, pridajte k múke a všetko spolu prstami trite, kým nevznikne jemná mrvenička.
  2. Pridáme vajce a rýchlo vymiesime cesto (na doske alebo v miske). Z cesta vytvorte guľu, sploštite ju, zabaľte do fólie a dajte na 1 hodinu do chladničky.
  3. Po vybratí cesta z chladničky ho rozvaľkajte medzi dvoma listami papiera na pečenie na veľkosť asi 30 cm, ktorá je o niečo väčšia ako forma. Keď je cesto rozvaľkané aj s papierom na pečenie, preneste ho na formu, otočte ho, opatrne odlepte papier a vyložte ním dno a boky koláčovej formy. Spodnú časť cesta popichajte vidličkou a vložte ho na 30 minút do chladničky.
  4. Rúru predhrejte na 180 °C. Cesto prikryte papierom na pečenie a zaťažte špeciálnou fazuľou (alebo ak nemáte, napríklad kúskami jablka alebo ryže), aby sa cesto nezvýšilo na vrch. Vložte do rúry a pečte 15 minút. Po 15 minútach odstráňte zaťažený papier a pečte ďalších 13 minút, kým koláč ľahko nezhnedne. Vyberte ho z rúry a nechajte úplne vychladnúť.
  5. Mascarpone krém: Smotanu dobre vyšľahajte (najlepšie v kovovej dobre vychladenej miske), v polovici šľahania pridajte práškový cukor a pokračujte v šľahaní, kým krém nezhustne. Potom pridávajte po 1 PL syra mascarpone a šľahajte, kým sa ingrediencie nespoja (najlepšie mixérom na najvyššej rýchlosti). Nakoniec pridajte citrónovú šťavu a premiešajte.
  6. Na vychladnutý koláč nalejte mascarpone krém a uhlaďte ho. Na vrch položte umyté a osušené maliny. Koláč nechajte niekoľko hodín chladiť v chladničke. Pred podávaním posypte práškovým cukrom.
DOBRÚ CHUŤ! Podeľte sa o tento super recept aj so svojimi priateľmi. 🙂

Written By
More from redakcia
VIANOČNÉ PEČENIE: Mandľové hviezdičky, ktoré vytvoria tú pravú vianočnú atmosféru!
Okrem vášho obľúbeného vianočného pečiva si tento rok nájdite čas aj na...
Read More
Leave a comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *