Petržlenová vňať vyzerá dobre ako príloha k pokrmom. Mnohí však zabudli, že táto krásna rastlina sa dá využiť aj na mnohé iné účely. Konzumácia dostatočného množstva petržlenu sa odjakživa spája so zdravím. Predpokladá sa, že pomáha predchádzať mnohým chorobám.
Nie je to tak dávno, čo sa používala na liečbu rôznych ochorení. Dnes sa opäť objavuje ako silný bylinný liek. Jedným zo zdravotných problémov, pri ktorých môže petržlen pomôcť, sú opuchnuté nohy.
Čo je opuch nôh
Pojem opuch nôh sa najčastejšie vzťahuje na hromadenie tekutiny v dolných končatinách. Niekedy ide o prirodzený stav, najmä ak ste strávili celý deň na nohách alebo počas tehotenstva.
Opuch lýtok a členkov však môže znamenať aj zdravotný problém, ktorý si vyžaduje pozornosť a liečbu.
Ich najčastejšími príčinami bývajú:
- ochorenie obličiek
- problémy so srdcom
- ochorenie pečene
- užívanie niektorých druhov liekov
Petržlenový čaj a opuchnuté nohy
Petržlen je známy ako prírodné diuretikum. Pomáha telu zbaviť sa prebytočnej vody a soli tým, že posilňuje funkciu obličiek pri filtrovaní vody z krvi. Štúdia uverejnená v roku 2002 v časopise Journal of Ethnopharmacology poskytla dostatok dôkazov o používaní petržlenu ako diuretika.
Štúdia bola vykonaná na myšiach (ľudia a myši majú veľmi podobnú základnú fyziológiu). Myši, ktorým sa podával extrakt zo semien petržlenu, vyprodukovali počas 24 hodín oveľa viac moču, ako keď pili len čistú vodu.
Vedci sa domnievajú, že táto rastlina pôsobí ako diuretikum, pretože vypína pumpu iónov sodíka a draslíka, čím ovplyvňuje proces osmózy s následným tokom moču.
Petržlen je bohatý na draslík. Mnohé chemické diuretiká znižujú množstvo draslíka v tele. To je ich hlavný negatívny účinok. Ak jednoducho použijete petržlen, tomuto vedľajšiemu účinku predídete.
Petržlen je tiež silný antioxidant, zdroj vitamínov A a C a obsahuje aj pomerne veľa kyseliny listovej, ktorá je jednou z najdôležitejších látok v prevencii rakoviny.
Recept na petržlenový čaj na opuchnuté nohy
Dr. John R. Christopher, odborník na bylinkárstvo, odporúča piť aspoň dva litre silného petržlenového čaju denne alebo jeden 2 dcl pohár každé dve hodiny. V prípade potreby možno dávku zvýšiť na jeden pohár každú hodinu.
Na prípravu čaju použite čerstvé, svetlozelené listy spolu s koreňom a semenami (ak ich dokážete zohnať, ak nie, nie je problém).
Postup
- Odrežte listy a koreň.
- Približne 1/4 nádoby petržlenovej vňate vložte do parnej sieťky.
- Sieťku s petržlenom vložte do čajovej kanvice a zalejte ju pohárom vriacej vody.
- Nechajte lúhovať 5 až 7 minút.
- Vyberte sieťku a čaj nalejte do pohára.
- Na zlepšenie chuti čaju môžete použiť aj med a citrón.
Na záver ešte jedno upozornenie. Pred použitím petržlenového čaju sa pre istotu poraďte so svojím lekárom. Najmä ak máte náhodou iné pridružené ochorenia, ktoré by mal vziať do úvahy.
Leave a Reply