Ryby sú v našej strave často zriedkavé. Oplatí sa to zmeniť, najmä preto, že v obchodoch nájdete veľa chutných odrôd. Okrem všeobecne známej tresky či lososa sa oplatí vybrať si rybu, ktorá si rozhodne zaslúži byť populárnejšia.
Je chutný, zdravý a má nízky obsah tuku, vďaka čomu je dokonalým doplnkom vyváženej stravy.
Grenadier je druh ryby, ktorý je v obchodoch čoraz dostupnejší, no mnohí ho stále ignorujú. Hlavným dôvodom môže byť jeho nezvyčajný vzhľad, pripomínajúci veľkého pulca.
Knihu sa však neoplatí súdiť podľa obalu, pretože je to jedna z najlepších rýb, aké si môžeme vybrať na večeru.
Ryby sú bohatým zdrojom kvalitných bielkovín, zdravých tukov (najmä omega-3 kyselín), vitamínov (napr. A, D, E, B12) a minerálov, ako je jód. Podľa odporúčaní dietológov sa oplatí jesť ryby aspoň dvakrát týždenne.
Omega-3 mastné kyseliny pomáhajú znižovať hladinu triglyceridov, zvyšujú „dobrý“ HDL cholesterol a znižujú riziko srdcových ochorení. Sú nevyhnutné pre správny vývoj mozgu.
Grenadier – nedocenená pochúťka
Chuť Grenadier je jemná, trochu pripomína tresku. Je výborným zdrojom bielkovín, nevyhnutných pre stavbu a regeneráciu tkanív.
Je to chudá ryba, takže má menej omega-3 kyselín ako mastné druhy, no aj tak je veľmi zdravým a chutným doplnkom stravy a zdrojom týchto kyselín.
Obsahuje množstvo vitamínov a minerálov, napríklad vitamín B12, selén, fosfor a draslík. Navyše sa dá nájsť za atraktívnu cenu.
Má biele mäso s jemnou, jemne sladkastou chuťou, ktorá sa perfektne hodí k omáčkam a prílohám. Dá sa pripraviť rôznymi spôsobmi, ako je vyprážanie, pečenie alebo grilovanie.
Nasekanú grenadu môžete pridať do šalátov, napr. so zemiakmi, vajíčkom a majonézou, alebo do zeleninových šalátov.
Jednoduchý recept
Grenadier filety nakrájame na porcie, pokvapkáme olivovým olejom, dochutíme soľou, korením a obľúbenými bylinkami.
Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, pridáme obľúbenú zeleninu (napr. paradajky, cuketu, papriku) a pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov Celzia asi 20-25 minút.
Toto je najjednoduchší spôsob, ako si vychutnať chuť bez veľkého úsilia.
Leave a Reply