Potrebujeme:
- 6 vaječných bielkov
- štipka soli
- 180 g jemného kryštálového cukru
- 6 vaječných žĺtkov
- 90 g hladkej múky
- 1 a 1/2 polievkovej lyžice kakaa
- 2 polievkové lyžice kukuričného škrobu
- 3 čajové lyžičky prášku do pečiva
- 250 g mletých lieskových orieškov
- 250 g brusnicového kompótu
- 600 ml smotany na šľahanie
- 1 balenie vanilkového cukru
- 2 balíčky zahusťovadla na šľahačku
- 150 ml vaječného likéru
- 50 g čokoládových hoblín
Postup:
- Bielka vyšľahajte so štipkou soli do tuha. Počas šľahania pridávajte cukor a šľahajte, kým sa cukor nerozpustí. Do snehu zľahka vmiešajte žĺtky. Preosejte múku s práškom do pečiva, kakaovým práškom a kukuričným škrobom. Práškovú zmes a mleté orechy vmiešajte do vaječnej zmesi.
- Rúru predhrejte na 180 stupňov Celzia. Pripravenú zmes rozotrite na plech (30 x 40 cm) vystlaný papierom na pečenie. Vložte do predhriatej rúry a pečte približne 18 až 20 minút. Upečené cesto nechajte vychladnúť, potom naň navrstvite scedené brusnice. Dobre vychladenú smotanu vyšľahajte so stužovačom šľahačky a vanilkovým cukrom do tuha.
- Šľahačku rozotrite na cesto v hrubej vrstve a zadnou stranou lyžice vytvorte vlnky. Pokvapkajte vaječným likérom. Na ozdobu dezertu nastrúhajte väčšie hobliny čokolády.
Leave a Reply