
V chladničke sú veci, ktorých absencia môže byť obzvlášť bolestivá. V mnohých domácnostiach je majonéza stálicou. Pred Veľkou nocou mizne z regálov obchodov vo veľkoobchodných množstvách.
No nič sa nevyrovná domácej majonéze z uvarených žĺtkov. Takáto domáca majonéza je nielen chutná, ale aj úplne bezpečná pre zdravie.
Na jeho prípravu potrebujete uvarené žĺtky, ktoré pomeliete s prísadami v primeranom pomere. Žĺtky nie sú surové, takže nákaza salmonelou nehrozí.
Máte obavy z krémovej konzistencie majonézy? Použite mixér a všetko rozmixujte do hladka.
Ochutená majonéza na Veľkú noc
Majonézu v rôznych príchutiach pripravíte na tvrdo uvarené vajíčka, plnené vajíčka či iné veľkonočné jedlá. Existujú dva spôsoby, ako pripraviť takúto majonézu:
- prvým spôsobom je pridať do klasickej majonézy aromatické prísady, ako je cesnak, bylinky alebo čili paprička,
- druhá – zmiešanie žĺtkov a ostatných ingrediencií na majonézu s ochuteným olejom. V druhom variante zachováte dokonale hladkú konzistenciu.
Recept na majonézu z varených žĺtkov
Majonézu môžete pridať rovno do zeleninového šalátu alebo ju podávať na stôl ako univerzálny doplnok k domácim paštétam a pečienkám.
Ak je toho hneď po príprave viac, ako môžete použiť, majonézu preložte do čistej nádoby – sterilizovanej a následne dôkladne vysušenej. Utesnite a uložte do chladničky.
Takto domácu majonézu z uvarených vaječných žĺtkov môžete skladovať až 2 týždne.
Ingrediencie:
- 6 natvrdo uvarených žĺtkov
- šťava z polovice citróna
- 1 polievková lyžica plnotučnej horčice
- 1,5 šálky repkového oleja
- soľ, korenie a cukor podľa chuti
Prevedenie:
- Uvarené žĺtky dáme do misky – bielka môžeme použiť do šalátu alebo na plnené vajíčka. Zmiešame s citrónovou šťavou, lyžicou horčice a trochou oleja.
- Keď získate hladkú a homogénnu hmotu, postupne pridávajte ďalšie časti oleja. Nakoniec vmiešame štipku soli, korenia a cukru.
Leave a Reply