Majonézu som mala vždy v chladničke. Posledný pohár som nahradila niečím oveľa lepším!

V chladničke sú veci, ktorých absencia môže byť obzvlášť bolestivá. V mnohých domácnostiach je majonéza stálicou. Pred Veľkou nocou mizne z regálov obchodov vo veľkoobchodných množstvách.

No nič sa nevyrovná domácej majonéze z uvarených žĺtkov. Takáto domáca majonéza je nielen chutná, ale aj úplne bezpečná pre zdravie.

Na jeho prípravu potrebujete uvarené žĺtky, ktoré pomeliete s prísadami v primeranom pomere. Žĺtky nie sú surové, takže nákaza salmonelou nehrozí.

Máte obavy z krémovej konzistencie majonézy? Použite mixér a všetko rozmixujte do hladka.

Ochutená majonéza na Veľkú noc

Majonézu v rôznych príchutiach pripravíte na tvrdo uvarené vajíčka, plnené vajíčka či iné veľkonočné jedlá. Existujú dva spôsoby, ako pripraviť takúto majonézu:

  • prvým spôsobom je pridať do klasickej majonézy aromatické prísady, ako je cesnak, bylinky alebo čili paprička,
  • druhá – zmiešanie žĺtkov a ostatných ingrediencií na majonézu s ochuteným olejom. V druhom variante zachováte dokonale hladkú konzistenciu.

Recept na majonézu z varených žĺtkov

Majonézu môžete pridať rovno do zeleninového šalátu alebo ju podávať na stôl ako univerzálny doplnok k domácim paštétam a pečienkám.

Ak je toho hneď po príprave viac, ako môžete použiť, majonézu preložte do čistej nádoby – sterilizovanej a následne dôkladne vysušenej. Utesnite a uložte do chladničky.

Takto domácu majonézu z uvarených vaječných žĺtkov môžete skladovať až 2 týždne.

Ingrediencie:

  • 6 natvrdo uvarených žĺtkov
  • šťava z polovice citróna
  • 1 polievková lyžica plnotučnej horčice
  • 1,5 šálky repkového oleja
  • soľ, korenie a cukor podľa chuti

Prevedenie:

  1. Uvarené žĺtky dáme do misky – bielka môžeme použiť do šalátu alebo na plnené vajíčka. Zmiešame s citrónovou šťavou, lyžicou horčice a trochou oleja.
  2. Keď získate hladkú a homogénnu hmotu, postupne pridávajte ďalšie časti oleja. Nakoniec vmiešame štipku soli, korenia a cukru.

Prajeme dobrú chuť!

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*